Hier moeten we naartoe zegt de Dutch Foodie, en hij kan het weten… Beter dan Asador Etxebari (no 4 op de World 50 Best), beter dan wat dan ook in San Sebastian. Weg met alle sterren, op naar Asador Bedua!
Het is best een stukkie rijden, 30 km buiten de stad, en we komen aan in het aardedonker dus het is ook nog even zoeken. Het is Spanje, dus het is heel normaal dat de zaak om 20:30 nog volledig leeg is. De zaal is mega, ik schat zo’n 100 stoelen, waar er vanavond 87 van onbezet gaan blijven. Als we al ruim aan de voorgerechten zitten komen er nog 2 2-tjes, een 3-tje en een 4-tje binnen en daar blijft het bij. Toch hebben ze goede moed. De patron staat half buiten aan de grill, er lopen een meneer en een mevrouw voor in de bediening en ‘la mamma’ neemt de bestellingen op en doet dat met een voortvarendheid zodat later blijkt dat we veel teveel hebben besteld, en ook geleverd hebben gekregen (wat allemaal overigens gewoon op de rekening staat).
Mijn tafelgenoot voelt zich niet top en wil na zijn kreeftcocktail, wat hier gewoon een hele schaal betekent, eigenlijk stoppen. “Maar je wilde toch ook chuleton” piep ik nog, maar hij is onverzettelijk en nokt er vroegtijdig mee.
Ondertussen zit ik aan de ansjovis, de bellotta (Iberico-ham, de allermooiste) en lomo, een groene salade met tonijn, cèpes (eekhoorntjesbrood) met een rauwe dooier, (moesten we beslist nemen van de DF), en ik wil beslist de zeeduivel proeven,
èn de zachtgegaarde paprika, en dan komt de chuleton (ribeye van de grill), met een waanzinnige groene sla. Tafelgenoot doet echt zijn best en roert af en toe met zijn vork door het eten terwijl hij zijn 4de cola besteld, dat schijnt namelijk te helpen bij pijn aan de buik (moet je alleen geen Coke-0 nemen).
We hebben geen topavond en daar kan niemand wat aan doen. De tent is leeg, de helft van de tafel is niet in de mood, de andere helft wel (ikke) maar besteld teveel, het merendeel gaat zo de kiebelton in, doodzonde. Ik ga terug, zeker, maar dan met een heel rugby-elftal die een week niet hebben gegeten, kijken wat voor topavond we dan hebben!
Asador Bedua|Barrio Bedua|20750 Zumaia (Gipuzkoa)|E
Ga maar gezellig samen met de Dutchfoodie, dan komt het allemaal goed!