Ik houd van tradities en zo ook mijn vriend Ferry van Houten, organiseert hij eens een keer een Amarone-diner, je weet wel, die hele bijzonder wijn uit Italië, waarvan de druiven eerst op rieten matten in de zon worden gedroogd) en is het een succes, dan doet hij dat gewoon ieder jaar! Dit jaar geen diner maar een lunch, dan heb je tenminste nog wat aan je dag…, dus rond het middaguur verzamelt zich een illuster gezelschap (ik noem geen namen) aan de bar van Het Bosch in Amsterdam.

Uitkijkend over de Nieuwe Meer starten we met wat piccalilly met radijs (Bellavista black label 2008), en wat sushi met Japanse omelet. Er is nog wat tartaar van kreeft met granny smith, avocado en piment, en we gaan aan tafel

Amarone tartaar

Het eerste gerecht van chef Willem Pieter van Dreumel is meteen een klapper, griet en spinazie “en terrine” met haringeitjes en kreeftenroom, met daarbij een glas wit van een beroemd Amaronehuis (Quintarelli bianco secco 2011).

Amarone griet

Door met kalfswang, gesmolten foie en morilles, met kalfs-morillesjus waarbij het vuurwerk begint (Tedeshi Amarone Monte Olmi 2008 en Atalaya Almansa2008)

Amarone foie

De coquelet bourguignon, ofwel kippenboutje van jonge haan, met paddenstoeltjes en rode wijnjus is wonderschoon en supermals, zo ook de wijnen (wonderschoon bedoel ik dan, I Campi, Amarone Campo Marna, 2004 en Quintarelli Amarone Classico 2004),

Amarone kip

maar de sukade van wagyu en zwezerik, met een rode wijnjus van reductie van de Quintarelli ’93 is de klapper van de lunch, althans voor mij en dan heb ik het vooral over de saus. Tjemig wat kan die man een sauzen maken (Quintarelli Alerzo 1993 en Tedeshi Amarone 2010).

Amarone wagyu

Het duo Danny van Houten en Koen van der Plas gaat ondertussen vrolijk door (Koen is sommelier bij Inter Scaldes en helpt op zijn enige vrije dag zijn vriend Danny die 220 kilometer verderop woont…) serveert nog wat kaas met, hoe kan het anders, wijn (Romano dal Forno, Valpolicella classico 20008). We sluiten af met een chocoladesouflé met, hoe klassiek, een glas Chinati Vergano, Vermouth Americano.

Amarone souffle

Als we de paarden willen opzadelen heeft patron Ferry nog een verrassing, we moeten nog even een gin toicje, hoe kan het anders, en dan wel met zijn eigen gin…

Amarone GT

Gedenkwaardige middag!!


Reacties

  1. Gaat u zo door. Jakob P.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.