De dagen glijden voorbij aan de Costa. Het is heerlijk en onbezorgd, alhoewel ik heel af en toe al even denk aan de reis naar huis, maar dat komt ook goed. Er wordt lekker veel zelf gekookt, verse salsichas (kleine varkensworstjes), chuletóns (grote runderrib steaks)
en heel veel groente, waarover later meer!
Als we geen zin hebben in koken prikken we een tapasje in het dorp, of rijden we iets verder, je kunt hier berelekker eten in de buurt. Als we loopafstand willen gaan we naar de buren, het hotel.
In het Almadraba Park Hotel kom ik al mijn halve leven. Een paar dagen binnen of buiten het seioen als ik een huis huren teveel gedoe vindt, maar vooral om te schrijven. Ik heb hier Smart Cooking 2-3-4-Light en voor Studenten geschreven en dat is altijd heel goed bevallen. Kamertje boven de zee, raam tegen de glazen schuifdeur die uitkijkt over die zee en gaan! Wekkertje om 7:00, na het ontbijt aan de slag en pas lunchen als ik 10 recepten af heb (ze lunchen goddank laat in Spanje). Na de lunch weer door en weer 10 recepten (geen wijn vanavond) of 15 recepten (wèl wijn vanavond). Zo doe ik dat, en dat werkt.
Er is een beetje de klad ingekomen, ze zijn nl van half oktober tot half april dicht en ik produceer tegenwoordig veel in de winter. De laatste keer waren ze dicht en ben ik naar het nabij gelegen Cadaquès verhuisd. Ook leuk, en op een steenworp afstand van Compartir, maar het is niet hetzelfde. Volgend jaar beter plannen. Anyway, de buren dus, en daar aten we een heerlijke salmorejo met tonijn. Een op gazpacho lijkende koude soep, maar dan alleen van tomaat, met stukjes tonijn die je er ook uit zou kunnen laten. Leuk voor het mondgevoel maar de delicate smaak van de tonijn wordt weggeblazen door de tomaat.
Als hoofdgerecht de arroz, een paella van mariscos (schaaldieren). Eigenlijk iets wat je niet ’s avonds eet want te zwaar, maar dit is gelukkig geen enorme portie. Perfect op smaak door gebruik van een superbouillon, helemaal lekker.
Ondertussen wordt er voor mijn dochter een rigatoni (pasta) flambé aan tafel gemaakt (dat doen ze hier nog aan tafel, net zoals de steak tartare en de crèpes Suzette) die ik de volgende keer ook neem, tjezus wat lekker…(foto boven)
De taartenkar biedt o.a. de lekkerste taart van de streek, de tarta Ampurdan (kapsel met jam, veel drank en hazelnoten) en de eeuwige prima tarte Tatin die op een theelichtje wordt warm gehouden. De Belondrade is hier € 4,= goedkoper dan bij de lokale slijter (Wine Palace) in het dorp, dus je begrijpt dat we een topavond hebben.
Avinguda de José Díaz Pacheco, 70, 17480 Roses, Girona, Spanje bel +34 972 25 65 50 www.almadrabapark.com
(Het Almadraba Park Hotel is het zusje van Motel Ampurdan in Figueras en staat onder leiding van de eerder genoemde Jaume Subiros en zijn zonen)