Woensdag gehaktdag, dus snel naar de slager… Receptje uit mijn BBQ Atlas, maar ook prima te maken in je grillpan.
Akçabaat is een stad in Noord-Turkije aan de Zwarte Zee, niet ver van de grens met Georgië. Hier houden ze niet vast aan de traditionele vorm van de ronde gehaktbal maar gaan ze voor de burgertjes, die zijn namelijk wat sneller gaar.
In Akçabaat eten ze dit vaak met gegrilde tomaten en paprika (± 8 minuten rondom grillen en warmhouden aan de zijkant van het vuur). Hier heb ik er een baba ganoush bij gemaakt.
Recept Afdrukken
Akçabaat köftesi (gehaktballen uit Akçabaat)
Instructies
Meng runder- en lams-gehakt met broodkruim en knoflook en breng op smaak met zout en peper. Laat een uur rusten en zo de smaken infuseren (proef eventueel door een klein gehaktballetje even in een pannetje kokend water te dompelen).
Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (warm|200ºC|2).
Verdeel het gehakt in 12 porties, rol tot balletjes en vorm tot kleine burgertjes.
Spies 3 burgertjes aan 2 rvs spiesjes (2 spiesjes draait makkelijker).
Schroei de burgertjes om en om dicht en gaar in ± 8 minuten door naar een kern van 60ºC.
Haal van de spiesjes en serveer met de zhug.
Instructies
Meng komijn, korianderpoeder, kardemom en suiker met azijn en olie in de keukenmachine tot een dressing.
Voeg koriander, peterselie, Spaanse peper, paprika en knoflook toe en maal tot een saus.
Als de saus erg dik is kun je haar met olie nog iets verdunnen,
Breng op smaak met zout en peper en controleer na een uur de smaak..
Notities
Zhug is een chilisaus afkomstig uit de Jemenitische keuken. Het condiment is in de afgelopen jaren erg populair geworden in Noord-Amerika en Europa. In de Golfstaten is zhug bekend onder de naam daqqus.