Het is de laatste dag en de keuze is simpel. 2 uur naar boven naar havenplaats Akko, iets voorbij Haifa, bootjes en andere dingen kijken, of een 2de dag Jeruzalem, naar Yad Vashem, het Holocaust museum (en daarna lunchen bij Abu Ghosh). Wat betreft ‘la nourriture’ (het eten) maakt het me helemaal niets uit, je eet hier namelijk overal goddelijk, en hoewel het Holocaust museum niet bovenaan de ‘leuke’ toeristische lijst staat lijkt me dat wel ontzettend interessant.
Indrukwekkend, en daar wil ik het voor hierbij houden, maar ik kwam er na 2 uur best een beetje aangeslagen uit. Ik zeg:”een must als je in Jeruzalem bent”!
Na het museum worden we opgehaald door een oude vriend van J, de aardige Yarron, die ons in de auto van zijn moeder meeneemt naar Abu Ghosh, een Arabisch dorp op een kwartier rijden van de stad. Abu Ghosh staat bekend om zijn vele restaurants en we stoppen bij het naar bij de incrowd als beste te boek staande, het Abu Ghosh restaurant, what’s in a name…
Abu Ghosh (het restaurant dus) is ‘Home of the biggest hummus ever’, een schaal van 4000 kilo, die 12 jaar geleden is genoteerd in het Guiness Book of Records. Best veel hummus destijd,en nog steeds hele lekkere, en die proeven we.
Er is geen menukaart, er wordt van alles op tafel gezet en we genieten van; superlekkere augurken,
rode bietjes,
hummus dus,
baba ganoush (aubergine), een waanzinnige groene salade,
falafel (gefrituurde kikkererwt-balletjes). Het is allemaal erg eenvoudig maar daardoor is het vooral heel erg lekker. De baas komt vragen wat we verder willen en smeert ons de prima mixed grill aan. 3 soorten kebab (rund, lam en heerlijke kip), en nog een lading lamskarbo’s erop. Ui, tomaat en pepers, zoals ik zei simpel maar erg lekker.
Als ik even in de keuken koekeloer zie ik kleine pannetjes op de grill staan. Dit is ‘kanafeh’ van kataifi (flinterdun gesponnen deeg) met akawi kaas (gepekelde koeienkaas uit Akka) en een zoete siroop.
Klein hapje…, top! Erbij een bakkie koffie met kardamom, alvorens we terugkoersen naar Tel Aviv.
Abu Ghosh restaurant|Kvish ha-Shalom 65|bel +972 2533 2019|Abu Ghosh|Israël