We beginnen de week met een lekker bijgerechtje uit de groente-keuken. Rösti komt oorspronkelijk uit Zwitserland waar de boeren het als ontbijt aten, is mij iets te stevig.
Ik maak het op zo’n electrische bakplaat, ideaal, maar het kan ook prima in een pan. Maak het vuur niet te hoog, geduld tot de aardappel gaar en niet zwart is is belangrijk. (recept uit de Grillbijbel, uitgeverij Carrera. Foto: Dennis Brandsma.)
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 800 g aardappels Nicola of bintje
- 1 el uienpoeder
- 1 el zout
- 1 tl peper
- 300 g Griekse yoghurt
- 1 citroen sap en rasp
- 2 el kappertjes gespoeld*, uitgeknepen en fijngehakt
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Rasp de aardappels over de grofste rasp van je blokrasp en spoel ze net zolang in koud water tot het water helder is. Knijp de geraspte aardappel zo goed mogelijk uit en laat nog even iets indrogen op een schone theedoek.
- Meng de aardappels met uienpoeder, zout en peper.
- Meng yoghurt met citroen-sap en -rasp en kappertjes en breng op smaak met zout en peper.
- Bedek de bakplaat met kleine hoopjes aardappel (ø10 en 2 cm hoog). Duw de hoopjes aardappel iets plat maar zorg dat ze elkaar niet raken.
- Bak de rösti’s in een paar minuten goudbruin, draai ze om en wacht tot de onderkant ook goudbruin is.
- Breng op smaak met zeezout en serveer direct.
Notities
* De meeste kappertjes, uitzonderingen daargelaten, worden verkocht in goedkope azijn. Van even spoelen onder de koude kraan en goed uitknijpen knappen ze behoorlijk op.