Ik zei het al, “when in Rome”, en ik was laatst in Lima, dus 2de op de lijst is Central (no. 4 op de World’s 50 best!). Een stuk minder eenvoudig binnen te geraken dan bij Maido, dat was een kwestie van naar de site gaan, en nadat uiteindelijk Thérèse Boer het 3 keer probeert krijg ik een bescheiden tafeltje voor 2 voor de lunch.
Central ligt in een soort woonwijk, de deur is nog potdicht om 12.30, maar om de afgesproken tijd van 12.45 schuifel ik met wat Japanse toeristen naar binnen. We zitten tegen een glazen wand aan, tegen de keuken-passe, best een goede plek en kunnen zo alles volgen. Aardige mensen aan de voorkant, veel koks (12) in de keuken, en ik schat een couvert of 30 in de zaal, ex de bar.
Het menu bij Central heet Mater Elevations en is gebaseerd op hoogte, wat al best complex is. Om het nog moeilijker te maken wordt alles aan tafel in onverstaanbaar Spaans uitgelegd en is ook de presentatie alsmede de hoeveelheid handelingen best complex. Het is dus oppassen geblazen.
Ik noem de naam van het gerecht, daarna de ingediënten en wie echt goesting heeft gaat het allemaal opzoeken bij chef Google!
Rock Molluscs; -10 meter, seasnails-barnacle (eendenkammosselen)-argassum-limpet
Desert Plants; 180 meter, huarango-cactus-sweet potato leaf-loche
Lofty Andes; 3900 meter, potato tree tomato-alpaca, muña mint
Thick Stems; 3400 meter, olluco-chincho-onion-field mustard
Waters of Nanay; 450 meter, piranhas-cocona-achiote-huampo bark
Forest Cotton; 300 meter, river shrimp-lianten-huito-pacae
High Jungle; 1900 eter, macambo-cassave-copoazu-air potato
Marine Soil; 0 meter, sea urchin-pepino melon, razor clam, seaweed
Tree Points; 1200 meter, avocado-kiwicha-arracacha-lake algea
Land of Corn; 2010 meter, kculli-purple-chulpi-piscorunto
Amazonian Plain; 600 meter, churo-cecina-black chili peppers-bellaco
Coastal Harvest; 20 meter, scallops-yellow chili peppers-milk-tumbo
Sea Coral; -10 meter, octopus-crab-squid-sea lettuce
High Andes Mountains; 4100 meter, pork-black mashwa-macre-kañiwa
Humid Green; 3700 meter, caigua-cushuru-sweet lemon-chaco clay
Amazonian White; 400 meter, cacao-chirimoya-bahuaja nut-taperiba
Medicinals and Plant Dyes; 3050 meter, congona-matico-malva-pili pili
Het moge duidelijk zijn, hogere kokologie, niet voor iedereen, van de helft van de ingrediënten wist ik niet eens het bestaan. Wat?
Lekker gegeten, bijzondere smaken, heel erg veel afleiding door de presentatie, die op zich cool is maar wat mij betreft bepaalde gerechten een beetje overpowered. Lekker hoor, crisp van pirañha-huid, maar die liggen dan op 4 pirañha’s die net uit de stikstof komen en heel langzaam van grijs naar rood terug kleuren. Leuk bedacht maar come on, het is een chippie… Veel afleiding dus en je weet de helft van de tijd niet wat je eet. Tempo is overigens prima, binnen 2 uur staan we buiten, ik houd ervan, maar het maakt het nog moeilijker om 17 gangen in je op te nemen.
Als ik appels met peren mag vergelijken and why not, heb ik gisteren bij Maido lekkerder gegeten, alle foto’s staan op Facebook