Ik kom ineens foto’s tegen van Meatopia 2016.
Meatopia is een vleesfestival in het eerste weekend van september in het pittoreske London. Ik was er 2 jaar geleden met mijn vriend Gertjan en wist na 3 minuten wat ik een jaar later in Amsterdam ging organiseren; Butcher’s Heaven.
Over Butcher’s Heaven een andere keer weer meer, maar we zitten vol in de voorbereiding dus houdt alvast het weekend van 14 & 15 oktober vrij, en als je van hamburgers houdt vrijdag de 13de…
Op Meatopia dus afgelopen jaar, liep ik tegen een soort kooi van betonijzer aan, aan elkaar geknoopt met stevig ijzerdraad. Hieronder lagen in groepjes dikke stukken eikenhout te branden en te smeulen, daartussen lagen bieten rustig te garen, af en toe een gastronormbak met een deksel met vlees wat nog wat door moest garen, en boven dat vuur hingen aan slagershaken met ijzerdraad grote stukken côte de boeuf. Ergens aan de kant stond een pan met water, kruiden en citroen, en grote borstels van rozemarijn waar de stukken ritueel mee werden geslagen (nee joh, lekker werden geborsteld en sappig gehouden). Een feest!
De grill-mannen vertelden me dat ze om 3.00 uur waren opgestaan, half 4 brandde het vuur en hingen de eerste stukken vlees er, en vanaf 13.00 waren ze continu aan het snijden en verkopen. Hun tafeltje had de langste rij van Meatopia, en toen ik er na 25 minuten eindelijk aan de beurt was begonnen ze aan de laatste stukken, niet normaal.
Een bakje vlees met salsa verde kostte £ 5,= wat neerkomt op een krappe € 6, hoe ze het ervoor kunnen doen is me een raadsel. Oh ja, de smaak…, zelden, en echt zelden zo’n lekker stuk côte de boeuf geproefd, wat een feest!