Ik heb het eigenlijk nooit met jullie over Hotel Spaander en dat moet ik toch eens doen want je kunt daar superlekker eten. Natuurlijk kun je er verzeidl raken tussen een bus Chinezen, we zitten immers in Volendam, maar aan de achterkant van het pand zit een ruime eetzaal “overlooking” het IJsselmeer en het eten is er echt lekker!
De Brandwondenstichting, ik ben één van hun ambassadeurs, organiseert hier in mei haar 2de benefiet, en ik mag de mannen in de keuken helpen een mooi menu te bedenken en op 18 mei uit te voeren. Dinsdag hebben we een aantal schoten voor de boeg geproefd, het gaat het niet allemaal worden, maar dat ligt meer aan wat voorkeuren (zoals bijvoorbeeld een vlees-hoofdgerecht) dan aan de smaken.
We begonnen met gerookte picanha op salade van witlof, perzik en ananas met chimichurri, ontzettend lekker en dan vooral de picanha (mij maak je nooit echt blij met vruchten in hartige gerechten, noem het het tong-Picasso syndroom), maar afgevallen vanwege het niet-Volendamse karakter.
De romige palingsoep met katenspek gaat het zeker wel worden, wat een lekkere smaken, het wordt alleen geen tussengerecht maar een amuse.
Ook de gepocheerde tarbotfilet met sauce Nantua serveren we op 18 mei, met de mousseline waarin witte kool, maar zonder de bietjes en de coquille want het wordt een tussengerecht. Deze ging er als pièce overigens in als koek, de mannen kunnen vis garen en kennen hun sauzen!
Over koek gesproken, Spaander maakt sinds jaar en dag “dikke koek”, waar je een plak van krijgt bij de koffie. Van de dikke koek hebben we vorig jaar een dessert gemaakt met o.a. tokkelroom (dunne advocaat) en we zijn daar weer iets mee aan het verzinnen, noem het een rode draad.
De wijnen worden de 18de verzorgd door Cathy Moerdijk van Wijn & Ko, dus dat komt ook zeker goed. Er zijn nog een paar 10-persoons tafels te boeken. Als het menu helemaal bekend is vertel ik verder.