De laatste publicatie dateert van 5 april 2013 waarin ik eindigde dat ik “volgende week” weer ging, en dat heb ik gedaan. Ik heb ondertussen vaak bij Ron aan de Sophialaan gegeten, er zelfs een keer een kookboek (Smart Cooking Compleet) ten doop gehouden, en het is er altijd een feest. Dat niet alleen trouwens, het is elke keer weer anders, vernieuwend.
Ik heb een slecht weekend achter de rug, zaterdag de hele dag in bed gelegen, schoolreunie gemist ‘s avonds (is dat erg?) en zondag nog een beetje aangekwakkeld tot ik om 16.00 een kookles moest doen in Rotterdam. Vandaag weer beter, althans dat vind ik, en ondanks wat gerommel in de buik een vroege proefsessie bij de Febo (serieus, kom ik nog op terug), waarna ik me met Max in de armen van Joni werp (de schat van Ron Gastrobar).
Ongevraagd zet ze 2 nieuwe gerechtjes op tafel, krokante ui met mayonaise van groene peperkorrels en inktvis ceviche met passievrucht, tomaat en rode ui. Ik vermoed dat de laatste een geslaagd proef-gerecht is voor de binnenkort te openen Escobar, waar de chef adviseur is.
Ik bestel de eeuwige groene kool van de bbq, met crème van boerenkool, merg en ansjovis, en ‘eeuwig’ omdat ik die altijd bestel. De bbq-smaak komt goed door, het zachte merg, de zilte ansjovis, moet ik verder gaan…? (foto boven)
Ron is overigens een vriend, dus je moet niets geloven van wat ik zeg, al het lyrische is vanuit vriendschap, en dat ik hier zo vaak kom is omdat het gratis is…. Nee hoor, lees mijn stukjes goed en je merkt dat ik meerdere tonen heb. De superenthousiaste bijvoorbeeld, of de respectvolle, of de beleefde, of gewoon vertellen wat er gebeurt op je bord. Ik vind mezelf een reiziger en vertel wat ik beleef, ik ben beslist geen foodcritic of recensent. En ik eet vrijwel nooit gratis, behalve heel af en toe op een feestjes, en dat vermeld ik dan ook, zoals laatst bij de proeverij van Moric-wijnen bij het Bosch. Je krijgt wel eens een extra gangetje, of een glas wijn dat je “moet” proeven en dat is het. Enfin, Hier ben ik al jaren superenthousiast!
We gaan door, althans Max, met de bbq spareribs met huisgemaakte sambal (evergreen) met frietjes van de Frietboutique, waarna het mooi is geweest. Feeder Joni komt nog met een superlekker softijsje met spikkels, en haar collega die jarig is met een stuk appeltaart van de supermarkt, geintje van de jarige en de chef. Lekker begin van de week!
Ron Gastrobar, Sophialaan 55 in Amsterdam, bel 020 22 35 352 info@rongastrobar.nl