9789048829187

In dit boek zet Julius Jaspers zeventien basisproducten in de schijnwerpers: aardappel, aardbeien, appel, aubergine, chocolade, citroen, eieren, granen en peulvruchten, kip, knollen en wortels, pasta, rund en kalf, schaal- en schelpdieren, uien, varken, vis en zuivel. Met elk product maakt Julius tien recepten: vijf ‘echte’ recepten die stap voor stap worden uitgewerkt en vijf ‘lekker maken’ die neerkomen op korte ideeën ter inspiratie en uitnodigen tot experimenteren.

Smaken van toen in een nieuw jasje. De basis staat centraal. Niet teveel poespas. Alles op Julius’ geliefde Smart Cooking-manier die het best valt samen te vatten met zijn veelgebruikte uitspraak: ‘Open de flessen, omring je met de beste ingrediënten en aan de slag.’

Simple Smart Cooking staat vol gerechten die je na een goede voorbereiding in vijf minuten kunt afmaken, zodat je veel tijd aan je gasten en jezelf kunt besteden. Jaspers benadrukt dat je niet op sterrenniveau hoeft te koken. Het moet niet teveel werk zijn, lekker smaken en niet te ingewikkeld zijn, vooral niet als je huis vol zit met vrolijke mensen.

De tien hoofdingrediënten worden eerst door Julius op een grappige manier voorgesteld. Zo noemt hij de aardappel zijn vriend: ‘Binnen de familie van de koolhydraten misschien wel mijn allerbeste vriend.’ en begint de introductie het hoofdstuk met eieren als hoofdingrediënt gelijk over advocaat. Jaspers: ‘Ik ben verslaafd aan het spul.’ Dit soort humor zet gelijk de toon.
Vervolgens is dit ingrediënt de ster van vijf recepten, krijgt de lezer vijf tips om het basisingrediënt nog lekkerder te maken en natuurlijk – misschien wel de meest belangrijke tips om een maaltijd af te maken – diverse wijntips.

Over de auteur:
Julius Jaspers vindt dat koken en eten ontzettend belangrijk zijn, maar dat het wel leuk moet blijven. Na zijn eindexamen opende hij een restaurant in Frankrijk, was hij traiteur en cateraar in Amsterdam, gaf hij leiding aan het familiebedrijf Studio Bazar, en presenteerde hij RTL’s ‘Topchef’. Nu schrijft hij kookboeken, Simple Smart Cooking is alweer zijn negende boek, en heeft hij twee restaurant in Amsterdam.

Simple Smart Cooking staat niet alleen vol heerlijke gerechten en de bijbehorende foto’s, je ziet ook foto’s waarop Julius aan het werk of aan het tafelen is. Alle foto’s zijn bij Julius thuis gemaakt (met uitzondering van de uienringen van Remco in Julius bar&gril) en op eigen servies gepresenteerd. Dit geeft dit kookboek een knusse, gezellige huiselijke uitstraling. Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op de hond die op de laatste foto een wentelteefje van een bord steelt.
Jaspers is een charmante man die straalt als hij met eten bezig is of over eten praat, en bij het schrijven van dit boek heeft hij die passie duidelijk weten over te brengen.

Ik had in eerste instantie veel recepten met dierlijke eiwitten verwacht, maar ik werd blij verrast door de grote diversiteit van de gerechten. Er staan ook vegetarische gerechten in, zoals pappardelle van oerwortel in zoetzuur en een overheerlijke uientaart, maar ook zoete gerechten zoals een chocoladepizza en chocolade cheesecakebrownies. Alles ziet er even aantrekkelijk en uitnodigend uit. Gezien niet alleen de gerechten, maar ook de gezellige huiselijke foto’s in Simple Smart Cooking stralen, is dit een leuk cadeau voor onder de kerstboom!

Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048829187
Pagina’s: 256
Prijs: €29,99


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.