We liepen er gisteren al langs, 100 meter voor Leb-i deriya zit de Yeni-lokanta bar. Klein restaurant, prettig aan de ogen, fris, modern, huiselijk en een geweldige meneer in de bediening die het helemaal begrijpt. Prachtige salades, geweldige tabouleh, lichtgerookte makreel “leffur” met “spaghetti” van groente, werkelijk fantastische dumplings gevuld met gedroogde aubergine en Antochian yoghurtsaus,het is allemaal even lekker.
Zachtgegaarde en lichtgerookte knolselderij, geroosterde paprika met rijst (mwah…) en wijnbladeren gevuld met spicy gehakt (top).
Er komt een extra octopusje met gerookte aubergine, beefribs met “isot” peper en komijn, tonijn met sumac, natuurlijk weer meatballs, maar nu nog lekkerder, en lamsschenkel met druif- en sumacmolasse, poempoen en munt. Het is een feest.
Toe gaan we aan de kadaffi wrapped custard fritters met ijs van gerookte buffelmelk, rijstpudding met mastic, meringue van bittere amandelen met pompoen en yoghurt-custard en mahlebi en zout karamel pudding.
In de wijnen worden we kundig geadviseerd. We beginnen licht met een sauvignon blanc 900 van Sevilen (T, 2013), waarna Côtes d’Avanos Narince chardonnay (T, 2012). Rood drinken we Sade öküzgözü kirmizi sek van Kaviklidere (T, 2011). De chef komt ons een hand geven en geeft ons nog wat tips voor morgen. Als ik zeg dat we o.a naar Mikla gaan zegt hij dat dat een prima zaak is, maar niet echt zijn keuken (lees verder bij Mikla…)
Heerlijke lunch in een heel prettige tent!