1 oktober is de dag van de sake in Japan, soort van nationale feestdag, en wat is er leuker dan dat Sake Europe, onderdeel van Vinites, daar meteen de week van de sake aanhangt hier in Nederland. 

Mooie gedachte, 1ste keer, dus dat ze nu in de rij staan bij Le Garage…, laten we het een gezellige drukte noemen. Samen met Simon Hofstra, één van de 2 Nederlandse sake-samurai’s (Jan van Lissum is de andere) en directeur Henrico van Lammeren was mij de eer ten beurt gevallen het sake-vat open te slaan, een oud Japans rituel wat natuurlijk geweldig is. Ik wordt in een sake-jasje gehesen, binnenkort ook voor sumo-worstelaars op de markt verteld een Japanse dame me fijntjes, krijg een grote hamer, die nu thuis bij de voordeur ligt, en na een babbeltje van Henrico is het zover.

Wat niemand weet, zeker het cordon fotografen voor ons niet, is dat het vat tot de rand is gevuld en dat als je daar 3 hamers in laat vallen het voor een behoorlijke tsunami zorgt…

Na afloop proeven we een keur aan prachtige sake’s, begeleid door een bento box met o.a. oester met sake en een algen-espuma, Eper ribeye met kimchee mayonaise, ceviche van zeebaars met sake, haring met broodkruim en een macaron met o.a. tomaat en nootmuskaat. Ik sluit af met een fantastische sake met zeewater, voor de frissigheid, en spoed me naar het pittoreske Gooi



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.