Een warme groet uit de warme bergen. Het is hier op de top 6ºC en in het dal 15ºC, daar werden gisteren de terrassen al uitgezet…
Het gaat goed, dank je, ik ben al aan de kipgerechten (BBQ-boek van kokstaal in gewonemensentaal zetten, weet je nog, en begin na 4 dagen alleen al lekker met mezelf te lullen. Anyway, behalve schrijven wordt er ook elke dag gekookt en wel om 2 redenen. 1) Ik ben hier in de 39 jaar dat ik hier kom nog nooit alleen geweest, dus alleen in een restaurant vraagt om veelvuldig uitleg, en 2) na 3 dagen komt de kaasfondue en de raclette je je neus uit.
Koken dus, dagelijks, gisteren blanquette de veau en pilav-rijst, best treurig van die 1-persoons maaltijdjes, was dus toch weer wat uitleggen bij slager Prevot.
Over Prevot gesproken, waarom hebben wij dat nou niet in Nederland, zo’n keurig certificaatje met barcodes en de hele rifraf zodat we iets meer van de herkomst van ons vlees te weten komen…
Terug naar de orde van de dag, koken, vanavond, een stukje vlees met gratin dauphinois, niet te verwarren met gratin savoyard waar Beaufort en bouillon de smaken opeisen. Klassieke dauphinois, uit de Dauphiné, hier niet ver vandaan.
Gratin dauphinois voor 6 personen
1 vet een braadslede goed in met zachte boter en bestrooi met knoflookzout.
2 bedek de bodem met de helft van de aardappels en giet er de helft van de room en de melk overheen. Bestrooi de aardappels met zout, peper en knoflookzout.
3 bedek met het restant van de aardappels en giet er het restant van de melk en room op. Bestrooi wederom met zout, peper en knoflookzout.
4 dek de braadslede af met aluminiumfolie en bak 1½ uur in een op 150 ºC voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
á la minute
5 verwijder de folie, bestrooi met geraspte kaas en bak de gratin 30 minuten af in een op 200 ºC voorverwarmde oven. Serveer direct.