Ook dit jaar weer even de culinaire hoogtepunten op een rij, ook deze keer schrok ik weer, wat een geweld. Het ene superlatief is nog niet achter de rug of het andere dient zich aan. Daar gaan we…
Januari begint slecht als ik met de familie vanuit de sneeuw via Lyon terug naar huis ga bij Léon de Lyon. Ooit groots nu een ballentent. De verbetering vindt plaats in San Sebastian met de G6, fantastisch gegeten bij Etxebari, het ultieme grillrestaurant, en nog beter bij Bérasategui***. Daarna 2 dagen in Parijs met Ron, tegenvallend bij Le Meurice***, okay bij l’Atelier** en fantastisch bij Hotel Thoumieux. Een dag later begint het 4de seizoen van Topchef.
Februari, weinig aan de hand, Tom Kellerhuis komt thuis koken en we ontspannen een paar dagen in Dubai. Hier maakt Yannick Alléno (Le Meurice) zijn naam meer waar in Stay.
Maart staat in het teken van 2 culinaire verrassingen als we op zaterdag “en famille” eten in het Spiehuis, en de volgende dag in de Kromme Watergang**. 2 fantastische culinaire avonden die ondanks dat ze totaal verschillend zijn dicht bij elkaar staan. Gastvrij, hartelijk en hoge kwaliteit. De een klassiek, de ander, Edwin (en Blanche) zeker niet.
April, de 12de om precies te zijn, eten we voor de laatste keer in het Brouwerskolkje**, de 18de bij Chris Naylor* in de keuken van Vermeer, en de 22ste bij Jonnie en Thérèse(***) in de SupperClub. Midden in de nacht rijden Kraan en ik door naar Maastricht waar we de volgende dag moeten werken, maar 3 dagen later zitten we bij legende Roger Soevereyns (ooit**) aan tafel in Antwerpen. Na alle desserts de volgende dag te hebben geproefd bij het Gebaar*, sluit ik de maand af met Arjan bij het Perceel* in Capelle aan de Ijssel. De maand eindigt traditioneel met Koninginnedag, niet culinair, maar wel supergezellig op de boot en in Rumpt.
Mei. De halve finale van Topchef is bij Inter Scaldes**, waar we de avond vantevoren subliem eten, maar bij Hertog Jan*** in Brugge is het een week later misschien wel het beste maal van het jaar! Geranium** in Kopenhagen is misschien wat gekunsteld, maar Noma** ’s avonds maakt een hoop goed. Hier begint ook officieel mijn interim-hoofdredacteurschap van Panorama. Het Bart Baksteen gala is behalve gezellig een culinair drama, wat 2 dagen later in Vietnam weer is vergeten. Op de laatste dag van Taste of Amsterdam vlieg ik met vrouw en zoon naar New York en zitten we alweer in de nieuwe maand.
Juni. New York met Max en Isabel, wat niet over eten gaat, hoewel ik wel even WD 50* en Morimoto aandoe. Het AZF (Ouderkerk Culinair) is een financieel debakel, gelukkig dat ik een vriend met een visrestaurant heb die wat spulletjes overneemt, en ik ga naar Spanje met Panorama. Hoogtepunt hier, maar niet interessant genoeg voor de Pano is Compartir. Te interessant en daardoor niet geschikt voor de Panorama is de fabelachtige lunch bij El Cellar de Can Roca*** met The Famous Mister Robert, èn El Bulli revisited bij 41 grados. Verder doen we nog de Green Egg memberdag op Mariënwaerdt, Taste of London, Hakassan*, en het NK BBQ waar we met de Zwarte Hand 6de worden (van de 12).
Juli. Vlak voor Topchef weer begint, seizoen 5, ga ik met Robert naar het geweldige food-congres MAD in Kopenhagen. We eten 2 avonden achter elkaar bij Bo Bech, voor ons de ontdekking van 2012. Ik doe, weer voor de Panorama een snacktour door Amsterdam met Ricardo, Meester Paardekoper maakt paella voor ons, en we nemen 2 weken culinaire rust in Canada, eindelijk vakantie!
Augustus. Ik wordt 50 en chef Thomas Groot van Bord’ Eau* zet dat culinair luister bij in de achtertuin. Fantastische avond “en petit comité”, moeten ze maar niet allemaal met vakantie zijn. Op het EK BBQ worden we 12de, van de 70, we zien een stijgende lijn…
September. Weinig spannends, iedere dag Topchef, een keertje “dit was het Nieuws”, 3 dagen later in Koffietijd, en de eerste draaidag van Wie is de reisleider. Op de laatste dag van de maand checken Kraan en ik het ontbijt uit in de l’Europe, 8+. Geen sterren deze maand, maar wel lekker eten bij chef Rick in Volt, George LA in Laren en koken voor het goede doel met Giel in de Betuwe. Oeps… vergeet ik bijna dat Rob en ik de 2de dag na opening waanzinnig bij &samhoud places hebben gegeten, helemaal super!
Oktober. Luc en Xavier van Bolenius worden Meesterkok en Meestergastheer, en een dag later heb ik de eerste fotopnames van mijn BBQ boek. Ik eet deze maand nog lekker in de nieuwe zaak van Jamie van Heije in Ouderkerk (voormalig Ron;s vis van de dag), en ga 4 dagen met mijn dochter naar Mallorca.
November, laatste loodjes Topchef 5, met een zinderende finale onder leiding van Jonnie en Sergio. Met de kandidaten uit week 12 eten we werkelijk fantastisch bij Mario Ridder in de Zwethheul**, mijn vriendin Soetje wordt 18 en ik kook Thaise curry voor 30 meiden, en ik zit lekker weer een ruime week in Vietnam en China. We sluiten de maand af met een Mouton Rothschild-lunch bij Bord’ Eau* in hotel de l’Europe, could be worse…
December begint goed met een hapje bij l’Ouest in Lyon, de brasserie van Paul Bocuse, maar neemt dan een dramatische culinaire wending als ik voor Wie is de reisleider naar Guatamala en Mexico wordt gestuurd (hoogtepunt zijn mijn eigen kokosbroodjes met dulce de leche). Kerstdiner met de familie is dit jaar in Bridges, waar sinds een paar dagen Jorijs Bijdendijk de scepter zwaait (ex Ron, ex Jardin des Sens, nu terug op honk onder auspiciën van Ron in The Grand). De jaarlijkse kerstlunch van de G6 is bij Gijs, en wordt voortgezet bij Izakaya, waar we 2 dagen later ook de verjaardag van onze dochter vieren. Ondertussen zit ik in de sneeuw, verroer geen voet, behalve in de keuken. De gratin staat in de oven, de venkel is gestoofd en vanavond gooi ik samen met Giel een mega-ribeye op de Green Egg, want die is natuurlijk wel mee…
Een zalig uiteinde en tot morgen…