
Het is alweer een weekje geleden maar eindelijk hebben we met Topchef een keer gedraaid Bij Jannis en Claudia Brevet in Inter Scaldes.
Diep in Zeeland, alhoewel, slechts 156 kilometer van Bussum rijden we de avond vantevoren Kruiningen binnen. Ik ben er ooit geweest toen het echtpaar Boudeling er nog zat maar daar staat me niet meer dan een geweldige “Fred de Leeuw” truffellunch van bij met Gillian, terwijl Isabel bij haar ouders in Domburg zat. Ruim 20 jaar geleden, we waren nog niet eens getrouwd!
Nog 1 keer terug geweest, om een foto van de chef te maken voor mijn culinaire agenda, maar nooit gegeten. Schandelijk, maar wordt nu goed gemaakt.
We slapen hier ook, zodat we morgen direct van start kunnen, en na ontvangst door Claudia en Jannis, en het uitchecken van de ruime suite, gaan we (Robert en ik) richting lounge.
Na de marshmellow van gerookte thee met een glaasje champagne (In Florescence), en 2 andere hapjes die me zijn ontschoten gaan we aan tafel en begint het feest. Caprese 2012, “pointillisme”, gegeleerde tomatenbouillon met dotjes tomaat, basilicum en mozarella, dat sindsdien het openingsscherm van mijn telefoon siert, zo blij werd en wordt ik er nog steeds van, is briljant, een feest voor alle zintuigen.
Door met een eitje op lage temperatuur, met rauwe bloemkoolroosjes, basilicumcrème, Oosterscheldepaling en zoute krakeling, en een glas Gales Auxerrois (L, 2010), waarna dungesneden coquille met rozenvinaigrette, avocado, rabarber, gelei van dashi, amandel en borage. We stappen over op een gekke wijn, Vert de l’Or van Baumard (F, lot 07-08), eigenlijk een Verdejo opgebouwd uit 2 jaargangen, waarna er een kopje crème van Pekingeend met schuim van popcorn komt, met een terrine van biologische eendenlever met hibiscusgelei, compôte van vijg en appel, en crème van amandel. Prachtig mooi, maar het hoogtepunt komt direct hierna, gepocheerde foie gras met mocca, rouleau van appel met kaneel, en compôte van Rembrandtappel en passievrucht. Sublieme garing, ik denk op de 10de seconde nauwkeurig, briljant. Hierbij een Riesling vielle vignes van Jean Sipp (F, 2009)
Verder met petoncles met crème van pastinaak en specerijen uit St. Malo, en weer een andere wijn, nu een Dáo van Julia Kemper (P, 2010). De opsomming is inmens, ik weet het, maar om overal superlatieven bij te zetten wordt zo flauw, maar we zitten briljant te eten.
Asperge met Anna kaviaar uit Eindhoven (“zie je wel dat het kleine porties zijn, 1 aspergekopje doormidden, zit toch niet altijd zo te zeuren over hoeveel we eten…”) met olijfolie “per me” van Manni en jus van broodkorst, met Pouilly Fuissé van B. Perraud (F, 2009). De Oosterscheldekreeft met truffel, hazelnoot, pistachepuree, artsjokpuree en vinaigrette van oranjebloesem gaan we morgen terug zien want dat is één van de gerechten die de kandidaten moeten gaan bereiden, en de sommelier stapt over op rood, Rosso di Montalcino van Torre Terza (I, 2009), met daarbij de allermooist gegaarde filet van tongschar ooit, met puree van meiknol, kombu, ponzu, en asperges op Maltezer wijze (botersaus met sinaasappel).
Gillardeau oester op 36ºC gegaard met vleesjus, merg en zuurkoolschuim, is het laatste voorgerecht, en de sommelier schenkt een Chateau des Tours (zelfde eigenaar als Chateau Rayas, F, 2007) in bij de duivenborst met worteltjes, jus van gember en limoen, en peterselie.
We kunnen rollen, wat we ook doen, richting de kamers, na de tube van caramelchocolade met zwarte truffel, griesmeel, krokant van witte chocolade met praliné en met honing gelakte tomaat, en nog een koud biertje met de chef.
Onvergetelijke avond, en dan doel ik op zowel culinair vertier als op vriendschap.
alle foto’s staan op facebook

Het is wel iets anders dan kreeft geworden.Of praat je voor de volgende provincie.Wij liggen achter bij Topchef, En misschien zijn alle provincie s al geweest.Wat wij zien is niet meer hier en nu,maar verledentiijd in het hier en nu 🙂 Ingewikkeld he ?