
In zo’n Frans boerendorp ziet de oplettende Hollander natuurlijk meteen dat alles 20% duurder is, het moet immers dagelijks helemaal de berg op. Wat veel erger is, het lijkt net alsof ze onder aan die berg de slechtste producten op transport naar boven zetten. Iets in de trant van “stuur maar de bergen in, daar is toch niets anders en we moeten er vanaf”.
Nu eten de Franse bewoners en bezoekers in dit dorp niet veel meer dan peen, ui, fabriekskaas en vieze worsten, maar quand même… Voor de “fijne” boodschappen moet je dus naar het dal, half uurtje rijden, maar dan heb je ook wat. Slager Prévot, van vader op zoon, heeft het mooiste vlees. Bresse kippen, kapoenen, terrine van eend, maar ook een geweldige roti de porc.
Schuin aan de overkant zit de Cave à Tout, ik vermoed een voormalige vrouwelijke sommelier die aan een skileraar is blijven hangen, die de lekkerste wijnen uit heel Frankrijk verkoopt. Van de mooie château’s tot kleine boertjes waar zij (en ook ik) wild enthousiast over is. Door naar de bakker voor lekker brood, cannelé’s en éclairs, waarna ik natuurlijk toch ook de supermarkt aan moet doen, al was het maar voor het pleepapier.
De Carrefour in Moutiers is werkelijk mega, niet normaal, met muren van yoghurt, gangen vol wijn (Mouton Rotschild 1998 voor € 450,=), 54 verschillende soorten van het eerder genoemde pleepapier, en een gang zo groot als de Niagara Falls met water. Harde bubbels, zachte bubbels, geen bubbels, met een smaakje, kleine flesjes, grote, je kunt het niet bedenken. Met een wagen vol lekkers kruip ik weer tegen de berg op. Vanavond meteen die roti de porc, morgen pot au feu (recept volgt) en overmorgen de côte de veau… Alle ingrediënten lokaal dus, geen achterbak vol van de Hocras en ingevroren stukken vlees in de dakbak. Slechts één ingrediënt gaat standaard mee, al jaren, en dat is een pot pindakaas. Van Calvé. Dat is namelijk de lekkerste. Ik eet het spul echt nooit, behalve in de sneeuw, op een stukje stolbrood met veel boter, en dat maar 2 weken per jaar!
Had ik al verteld over de restaurants in het dorp…, die maken allemaal hetzelfde, tegen dezelfde prijzen, spreken ze met elkaar af een half uur voordat het seizoen begint. Fondue, raclette, schoenzool-steak en forel uit de freezer. Lekker thuis koken dus!
