Maar eerst een anekdote. Ik kom bij de slager om vlees te halen voor boeuf Bourguignonne. Ben’k dol op en de kinderen vinden het ook lekker. Ik vraag viande de boeuf voor boeuf Bourguignonne, hoe duidelijk kun je zijn, niet? Ik let niet op, koop nog een mandje andere zooi en denk bij de kassa: “het moet niet gekker worden hier in de bergen, wat een geld”. Thuis gekomen pak ik uit, kijk nog eens naar de kassabon en denk holy f**k, € 29,90 voor een kilo stoofvlees… Ik heb dus prachtige biefstuk, kwaliteit ossenhaas gekregen, ze dachten dat ik fondue Bourguignonne ging maken…

De goede lezer weet dat ik de dag daarvoor aan de hete steen zat, met ossenhaas, dus ik heb het probleem een paar dagen vooruit geschoven en eerst die mooie côte de boeuf gegeten, toen de pizza’s van Yan, en de dag daarna zuurkool van de traiteur uit Courche. Je snapt het, dat stuk vlees kijkt me dagelijks aan als ik iets uit de ijskast haal, maar ik ben niet van mijn Bourguignonne af te brengen. Een quicky dus gisteren, met dat mooie vlees!

voor 4 personen

polenta

1              breng de bouillon aan de kook en roer hier de polenta doorheen. Zorg dat er geen klontjes in komen, wacht tot je een bubbel ziet en controleer de gaarheid. Meng boter, tijm en rozemarijn door de polenta.

2              laat 5 minuten staan en breng op smaak met zout en peper. Stort in een met bakpapier beklede braadslede en laat afkoelen.

3              stort de polenta, verwijder het papier en snijd in dikke frieten. Besmeer de frieten met crème fraiçhe en bestrooi met geraspte kaas.

4              zet de polenta een paar minuten onder de grill tot ze mooi krokant zijn aan de bovenkant en serveer direct.

stoofvlees

1         haal het vlees door de bloem, bestrooi met zout en peper en braad in een koekenpan aan alle kanten bruin in de olijfolie (ik doe dit in 2 keer).

2         voeg bouillon, rode wijn, ui en laurier toe en laat 30 minuten in een braadpan stoven op matig vuur. Schuim in het begin het braadvocht wat af.

3         controleer de gaarheid en de smaak natuurlijk en kijk of je de saus dik genoeg vindt.

4         haal het vlees uit de pan, kook de saus op en bindt met allesbinder of wat Maizena. Voeg het vlees weer toe en laat nog 5 minuten doorgaren.

5         garneer het stoofvlees met basilicum of peterselie en serveer met de polenta.



Reacties

  1. Door Willems

    Boeuf bourguignon , niet bourguignonne i of hoe onduidelijk men kan overkomen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.