Ieder jaar geeft Sopexa (Marketing Agency for Food, Wine & Lifestyle) een alleraardigst boekje weg met daarin een selectie Bordeaux wijnen. Niet alle, maar een selectie die jaarlijks geproefd wordt door een kleine groep journalisten, restaurateurs en wijnkenners. Vorige week donderdag was het weer zover en ik was erbij. Ruim 300 wijnen staan voor ons klaar als we om 10 uur The Grand in Amsterdam binnenwandelen, Bonjour goedemorgen is het hier altijd, want een Frans hotel. In de voormalige Burgemeesterskamer staan de flessen klaar naast 3 tafels, we zijn verdeelt in groepen. “We” zijn mede G6-ers Ferry en Peter, maar ook Allard Sieburgh, Cuno van ’t Hoff en een aantal andere sommeliers en journalisten. We gaan er in een moordend tempo in, ik begin met witte bordeaux (droog) en sauternes, waarna direct door met rood, het is in de eerste ronde ja of nee.

Na een klein uurtje ben ik klaar, stuk of 30 wijnen, en hebben we een korte pauze (nee, geen koffie natuurlijk…). Na de pauze krijg ik de selectie uit de eerste ronde van Peter, die bijna achter alles een Ja heeft geplaatst. Ik proef de 50 wijnen in weer een uur, en moet achter elke wijn een cijfer zetten, èn bij welke gelegenheid je ze drinkt. Ik vind Bordeaux best lekker maar er zijn er maar een paar voor bij de borrel, één van de categoriën, het merendeel komt bij mij aan tafel of bij de BBQ. Als we klaar zijn staat er een lange tafel gedekt in de tuin en laat de brigade van Bridges zien dat ze uitstekend een dagje zonder chef Poirot kunnen. Prachtige asperges en heerlijk lam met voorjaarsgroente. Witte Chasse-Spleen en rode Meyney, maar niet voor mij. Wel proeven, niet drinken….., life sucks.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.