
Hebben we er de eerste dag op zitten. We, Robert en ik, helpen hier onze nieuwe vrienden Margo en Albert hun prachtige hotel-restaurant Castell d’ Emporda naar een hoger plan te trekken. Denk aan een super kasteel met 40 prachtige kamers, een geweldige tuin, zwembad, lounge, toren, restaurant, enfin de ideale plek om een weekend, midweek of langer uit te blazen op het Spaanse platteland, 10 minuten van de zee (La Bisbal d’ Emporda). Kwartiertje autominuten van Girona, wat weer anderhalf vlieguur van Amsterdam (Transavia.com vanaf april) of Eindhoven (Ryanair) ligt. Enfin, genoeg reclame voor het moment, over tot de orde van de dag. Na een lange dag zitten, praten, delibereren, plannen, rondwandelen, meten, lunchen (broodje aan het aanrecht) en veel koffie gaat de familie Diks gesloopt naar bed en wij monter naar Palau Sator. Margo heeft hier voor ons gereserveerd in Mas Pou, waar om 19.55 natuurlijk nog geen kip zit. Een hartelijk welkom, glazen cava, olijven en worst valt ons ten deel en in no time zitten we aan prima kroketjes (sjoelbakschijven) van zeeduivel met gamba.
De bijgeleverde allioli is iets te pittig, maar de croquetas hebben smaak, evenals de Pesquera crianza (E, 2008, hier in het restaurant voor € 19,50 op de kaart, bij spanjewijn.nl te koop voor € 17,36….). Hoofdgerecht is een prachtige steak van buey (os) die op een plaatje van keramiek wordt geserveerd. Het ziet er wat lullig uit maar blijkt een briljante manier om deze prachtige steak te serveren en te eten. Het is een groot stuk vlees met aardig wat werk, veel weg te snijden vet, maar hij koelt niet af en gaart heel rustig door zonder het risico van doorslaan. Het vlees is top, misschien zo maar één van de beste van het jaar. Geen saus, onaangemaakte sla en slappe friet, maar oooooohhhh wat een lekker vlees. Als Kraan nog een bolletje ijs eet ga ik vast aan de decafé carajillo, terwijl we het onderwerp veranderen richting Topchef 2011. Een uur later komt er rook uit het notitieblok van mijn telefoon en hebben we weer een stap richting 19 januari gezet (want dan beginnen we…..) Topavond!