Ik heb een week geleden meegedaan aan een airfryer-test voor AVROTROS’ Radar die vanavond wordt uitgezonden (NPO2 om 20:25). Op een tochtige en vooral ijskoude zaterdag was het ‘park’ voor de deur van AVROTROS, die zitten in het oude gebouw van Wereldomroep in Hilversum, veranderd in een soort Heel Holland Bakt miniset inclusief tent. De tent was een stukje kleiner dan bij HHB maar een ander groot verschil was dat ze aan beide kanten helemaal open was, want makkelijk voor de camera’s aan de ene kant, en decor (de vijver) aan de andere kant. Nadeel was dat het die dag ik meen 6ºC was en de (stevige) wind natuurlijk pal op de open kant van de tent stond. Hier kun je je op kleden, als je dit tenminste van tevoren weet, maar je doet niets meer als het ook nog gaat regenen en het water horizontaal de tent wordt ingeblazen. Een koude dag dus!
De eerste test was friet met een bamischijf (we deden alleen airfryers met 2 compartimenten) die werd begeleid door de familie van Friture Martin Zwerts uit Eindhoven (Johan, Nicole, Femke en Cas van den Broek). In de 2de test kwam ik, ik vertel zo verder, en de 3de test was onder auspiciën van Jurino Ignacio (@superdushichef), die 2 snacks in de vorm van een soort mince pie met pruimen en een in bladerdeeg ingepakt worstje maakt.
Tv-maken, voor wie het niet weet, duurt tergend lang, en als het weer tegenzit nog langer. Er staan 5 airfryers klaar, de merken zijn afgeplakt en het idee is dat we alles bakken en dan gaan proeven. In het geval van de friet is dat niet handig want proeven door 5 man en commentaar geven duurt zo maar 5 minuten per fryer en dan wordt alles natuurlijk steenkoud (denk aan buiten lunchen op de wintersport, je hebt 2 minuten voordat er ijs op je pasta zit). De friet moet dus na elkaar gebakken worden, het duurt allemaal uren… Na de friet en een lunch met broodjes die ook ooit warm waren kom ik, hekkensluiter is Jurino die eerst nog even in de vrieskou 5 taartjes van scratch in elkaar moet zetten. De tijd van het jaar helpt want om 5 uur wordt het donker en is de leuke vijver ineens een donker zwart gat. Klaar om 17:30, ik ben de volgende dag rond 10:00 weer een beetje op temperatuur (I kid you not).
Ik maak Koreaanse krieltjes met gochujang garnalen en kimchi, receptje uit de Airfryerbijbel, en goddank heb ik het thuis uitgeprobeerd want voor 4 man een volledige maaltijd uit 1 Airfryer halen gaat ‘m niet worden, althans niet met de modellen die er staan. Ik geef hieronder het recept, want het is nl. wel lekker, maar dat is dus, vooral qua hoeveelheden, aangepast. Wie de test uiteindelijk wint zie je vanavond bij Radar (NPO2 om 20:25). Laatste tip over de airfryer, welke dan ook; regelmatig omschudden!
Recept Afdrukken
Koreaanse krieltjes met gochujang garnalen
Instructies
Snijd de krieltjes doormidden, was ze en dep droog.
Rooster de krieltjes met wat olijfoliespray en zout 25 minuten op 160ºC in de airfryer (2 x omschudden).
Meng sojasaus met water, suiker, vissaus, zonnebloemolie, sesamolie en knoflook, breng aan de kook en laat afkoelen.
Meng courgette met peen, honing, citroensap, gochujang, bosui en zout en bak 10 minuten op 180ºC in de airfryer.
Roer de garnalen door de groente en bak nog 10 op 180ºC.
Bak de aardappeltjes ook nog 10 minuten op 180ºC.
Meng de aardappeltjes met de dressing en serveer met garnalen en groenten. Garneer met sesamzaad, en serveer met wat kimchi on the side.
Wel de ingrediënten maar mis de bereiding