Ik moest iemand bedanken voor vele diensten waar hij geen geld voor wil hebben dus wat te doen. Een experience die je jezelf niet snel cadeau zou doen (althans dat zou deze man niet snel doen) maar wat wel een wereldervaring is. Op ‘mijn’ terrein is dat eten bij de Librije, beter wordt het niet, ondanks wat de Lekker zegt (De Librije is net verdrongen van de eerste plaats).

Ik ga er niet teveel over zeggen, anders wordt het een beetje een flauw stukje met alleen maar superlatieven, dus ik begin met de opsomming van de gerechten zoals maître Gert Wiltvank me dezelfde avond nog doormailde.

Amuses; Onze eigen Librije roos, speciaal voor ons gekweekt met rode biet en maggiplant, krokante doperwt met creme van mierikswortel en jonge mosterd, bombe van koolrabi met wildpluk en verveine.

Paspoort van de smaak , Scheermes, sap van blauwe bes, kippenlever met gerookte zure room, Nederlandse passievrucht met een virgin bloody mary

‘Gieters Pannenkoekje’ Pannenkoek van boekweit, Imperial Heritage kaviaar, créme van watermunt, gepekelde en gerookte eidooier.

Ganzenlever, Noordzeegarnaal, tomaat Terrine van Ganzenlever, gevuld met appel, bouillon van tomaat en olie van kaffir limoen, brioche gelakt met bisque van garnalen en krokante koppen en staarten.

Langoustine, wortel, rode vanille Rauwe en geschroeide langoustine, salade van wortel aangemaakt met citroengras, olie van rode Nederlandse vanille.

Pieterman, groene peper, zeewier Pieterman uit de Noordzee, gegaard in geklaarde boter met zeewieren, salade van venkel, appel en saus met jalapeno.

Bloemkool, koffie, pinda Hart van bloemkool, ingelegd in het sap van vergiste bloemkool met chili, gegaard in gebruinde boter en saus van koffie.

Zwezerik, pinda, ananas Zwezerik, gebarbecuede ananas, creme van zwarte knoflook en pindasaus.

Reebok, spitskool, sparrentop Rugfilet van mannelijk ree, sap van spitskool, in stikstof bereide sparrentoppen, gegaarde trompetpaddenstoelen en aalbes.

Witte chocolade, pistache, blauwe kaas Getoaste witte chocolade, cake van pistache, boerenjongens en poeder van blauwe kaas ( Colosso )

Peulvruchten, kokos, geelwortel Salade van peulvruchten, ijs van kokos en schuim van geelwortel Wilde braam, Duindoornbes, sleedoorn Wilde bessen uit Nederland, Cannele met bramen en kaneel, Creme Brulee met mandarijn en duindoornbes, Baba au Slee, destillaat van sleedoorn en room van sinaasappel.

Friandises

Zuurstok van aardbei en klaverzuring, dropkussen met rode biet en zoethout, framboosje met roos en spaanse peper, boterwafel met banaan, kaneelkussen met cassia en yuzu.

Een feest, dat mag duidelijk zijn, maar niet alleen op het bord en in de mond. De beleving in de eetzaal, het rondje door de keuken, even kijken langs de passe, een extra gerechtje in de bar (steak tartaar van watermeloen), de nieuwe private dining (het oude Atelier), de wijnkelder, het is allemaal te leuk en van een blije ongedwongenheid. De service aan tafel is niet alleen ‘impeccable’ ze zijn ook allemaal gewoon aardig, leuk en vooral normaal. Heerlijk!!

Het is ook een feest om de hele familie ook bezig te zien, de chef aan tafel, de zoon die een tafelbereiding doet (hij is één van de 8 chef’s de partie), de dochter die in de bediening loopt, en natuurlijk Thérèse die als een lieve havik oplet of het allemaal goed loopt, en dat doet het. Alles loopt gesmeerd en geruisloos (het feit dat 2 dagen later chef Nelson Tanate wordt geïnaugureerd als SVH Meesterkok en Gert Wiltvank als SVH Meestergastheer illustreert de enorme kwailteit die de Librije aan boord heeft).

Ik houd er over op, ga er maar gewoon een keer naartoe (en ja, daar moet je gewoon voor sparen, althans ik wel, en da’s helemaal niet erg want het geld meer dan waard).

De Librije ⭐️⭐️⭐️


Reacties

  1. Door Gertjan Kiers

    Ik wil ook mee

  2. Door Wendeline van Stijn

    Wat leuk dat de Colosso kaas van Oudwijker kaas benoemd wordt!

  3. Door Ben Hollestelle

    Top zaak. Allerhoogste niveau in Nederland. Zeker het geld waard om daar te eten en is een beleving om niet gauw te vergeten en Inderdaad ervoor sparen.

  4. Door Noortje Bakker

    Geweldige zaak, waar alles klopt. Fijne recensie ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.