Ik was een week geleden 35 jaar met de vrouw (en zij met mij) en we vieren dit ieder jaar als ‘fusiedag’ (dat is dus geen trouwdag, dat is pas 31 jaar geleden). Het ene jaar met een bos bloemen, het andere jaar ook, maar in lustrumjaren vieren we de 28ste oktober met lekker eten.

Showw in Amsterdam (tegenover de RAI), is niet alleen net open, ze hebben al meteen een ster gekregen, en onlangs een 8,5 in Proefwerk (Mara Grimm in het Parool), dus dat belooft veel goeds. Chef Dorus Floris en maître-sommelier Lendl Mijnhijmer (voorheen Bougainville) zwaaien hier de scepter en de zaak is in alle opzichten meer dan correct. De kleuren zijn rustig, er is veel ruimte tussen de tafels, de bediening is über-correct, en niet te vergeten, het eten is superlekker. Er is één kleine dissonant en dat is een technische, bij binnenkomst ruik je heel kort de keuken. Probleempje met de afzuiging, bovenburen, technisch dus, maar binnen 1 minuut ruik je het niet meer (en na thuiskomst goddank ook niet in je kleren!)

We starten met een rouleau van aardappel met eiersalade en gerookte haringkuit, lekker, waarna Hollandse garnalen in cocktailsaus met emulsie van kropsla en amandelen, superlekker!

Bij de gefrituurde portobello met garam masala en emulsie van paprika vergeet de lieve meneer te vertellen dat de lollie 20 seconden geleden uit de hete olie is gekomen wat bijna voor blijvende schade leidt. Wel lekker!

1ste gerecht uit het menu is Kingfish (yellowtail uit Zeeland), die komt met pompoen, mandarijn en Mme Jeanette. Ze ziet er misschien niet supersexy uit maar is dat wel.

De tarbot met spruitjes, kappertjes en citroen is ingesmeerd met jus de veau wat voor een soort terre et mer effect zorgt waarbij de terre het mer een beetje in de weg staat. De pommes soufflé (2) vind ik altijd een bewijs dat het in de keuken niet alleen om smaak maar ook om details draait. Mooi.

De 1000-feulle van aardappel had ik eerder bij Basaal in Den Haag, maar niet met een crème van rode miso, Parmezaanse kaas en bieslook (de vrouw is bang voor truffel dus ik krijg dubbel). Onwijs lekker!

De tamme eend is perfect gebraden, met saus van palmkool en koolraap, jus met steranijs, en gefrituurde palmkool. Wilde kleuren.

De sorbet van braam en sesam, op een ‘spiegel’ van braam en szechuan-peper, en crema Catalana met braam ziet er supersimpel uit maar schijn bedriegt.

Lang verhaal kort, we hebben een fijne middag gehad en super-gegeten. Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen maar ga er maar lekker eten. Ze zijn donderdag t/m maandag open, lunch alleen op zondag en maandag.

Showw|Gelrestraat 28|Amsterdam


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.