Het meest populaire recept van Canadese chef Michael Smith is deze aardappel-spek-kaas taart, een geweldig garnituur bij een stuk gebraad van de BBQ, maar eigenlijk ook een gerecht wat je zo met een groene salade kunt eten.
Het weer ziet er deze week best nog lekker uit, niet echt een Indian summer maar goed genoeg voor de barbie. If not kan het ook prima in de oven. De kaas is een belangrijke smaakmaker, dus besteed daar aandacht aan. Ik ben dol op de belegen nummertje 3 van Westland Kaas (van de markt in Bussum).
Recept Afdrukken
Aardappel-spek-kaas taart
Instructies
Beleg de bodem van je skillet* ø 24cm met plakken spek. Werk vanuit het midden met plakken in de lengte die je iets laat overlappen, ga zo rond en zorg dat de plakken overhangen (snijd in het midden het spek steeds wat bij zodat je daar geen dikke bult krijgt).
Beleg de bodem van de pan met een laagje aardappels zo dat je het spek nog net kunt zien, bestrooi met tijm, zout, peper en kaas, zo dat je de aardappels nog net kunt zien.
Maak meerdere laagjes zodat je ± 2 cm boven de pan uitkomt (de boel gaat krimpen) en zorg dat de laatste 2 lagen aardappel iets verder van de rand beginnen t.o.v. de lagen eronder. Vergeet niet regelmatig het zout en peper.
Vouw de overhangende plakken spek over de bovenste laag aardappels en leg een bord op de taart zodat het spek tijdens het garen netjes blijft zitten.
Stook de barbecue (kamado) met platesetter èn pizzaplaat naar 160ºC, zodat de warmte zo goed mogelijk wordt verdeelt.
Zet de taart 3 uur in de barbecue en controleer de garing.
Laat de taart 15 minuten rusten en schenk eventueel vet uit de pan.
Leg een plank op de skillet, draai het geheel om en laat nog 5 minuten rusten en uitlekken.
Verwijder de skillet en snijd in punten.
Notities
* De skillet, mijn favoriete pan, is een gietijzeren koekenpan met een dikke bodem. Juist gietijzer want die verdeelt de hitte goed, en het liefst iets zonder anti-aanbaklaag maar ‘wel-seasoned’ die je dan nooit meer afwast met zeep. De aardappels zijn vastkokers, graag snijden op de mandoline of in de keukenmachine, 4 of 5 mm dik.