Ik ben met vriend R. een nieuwe tent aan het uitchecken. We hebben hier ooit proef gegeten toen het Escobar werd, nu zit Badcuyp op de hoek van de eerste Sweelinckstraat en de Albert Cuypstraat (om de hoek van de kookboekwinkel van mevrouw Hamersma). De zaak is behoorlijk verbouwd, volgens R. vooral cosmetisch, maar ik herken echt vrijwel niets van Escobar, nu moet ik zeggen dat dat proefeten ooit was tussen de kartonnen dozen met nog ingepakte spulletjes.
Grote bar, open keuken en rechts om de hoek een iets donkere eetzaal, meer een kamer, waar we tegen de muur zitten. We bestellen wat gerechtjes van de kaart terwijl de Dutch Foodie naast ons is neergestreken met zijn familie en samen met lokale restaurateur DvH de wijnkaart horizontaal aan het proeven is.
De oesters ‘flambadou’ worden met een soort roodgloeiende stalen trechter aan een stok (de flambadou), overgoten met gesmolten rundervet. Helaas gebeurt dat in de keuken want het is best spectaculair, lekker is het zeker. De toast sobrasada (dikke rode zachte worst uit Mallorca) is prima, en de artisjok met gremolata is heerlijk.
De rundertartaar van Gasconne rund komt met ansjovis, tomaat en sjalot (en bepoederde chips) en is goed, de langoustines zijn lekker en perfect gegaard, de gamba’s de Palamòs zijn best en missen wat smaak.
Het pièce de ressistance, ribeye van een dubbeldoel-koe, is waanzinnig, echt te gek lekker, wat mede wordt veroorzaakt door de stevige saus.
De basque cheesecake, je weet wel, zo’n zwarte sjaak, komt met abrikoos en vermouth-karamel, en is prima. Lekker gegeten, goede service.
Badcuyp|eerste Sweelinckstraat 10-Amsterdam|zo-ma gesloten|alleen diner