Ik luister graag naar Smakelijk, de podcast van Petra Possel die wordt opgenomen in de Kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma. Heel soms gaat Petra vreemd, niet van keukenprins Pieter maar qua locatie en neemt ze op in Zacht Staal in Beverwijk. Ik had er nog nooit van gehoord maar zij zette mij op het spoor van Kees Elfring, de oude baas van Marius en Worst die deze zaak met anderen een paar jaar na zijn retraite (Corona, een heel verhaal), een tijd geleden is begonnen.
Zacht Staal in Beverwijk dus, als je door de tunnel vanaf het zuiden komt neem je direct de afslag en is het nog 2 minuten rijden. Je parkeert, loopt een stuk door een tuin en arriveert bij een glazen kas en een soort houten huis. Het houten huis is Café Picnick alwaar de ‘gegoedeplattelandskeuken’ wordt geserveert, Kees ten voeten uit. Hij is hier dan nu ook de chef, Lennart Ylstra is dat bij Zacht Staal.
Ik ben jarig vandaag, kom half Noord Holland doorgecrosst om bij mijn oude held Kees te eten, maar die kookt aan de overkant (eigen schuld, ik heb me niet genoeg in de materie verdiept…). Ik laat me niet uit het veld slaan, ondanks de puree met heerlijke worst die ik zie en ruik bij Picknick als ik Kees even een hand ga geven, en we schuiven aan bij Zacht Staal voor een heerlijk diner, en dat was het!
We starten met een schaaltje worst, gefermenteerde radijs en olijven met een waanzinnig stuk brood met dito boter (het brood komt van bakkerij 1-hoog te Beverwijk).
1ste gerecht is een ‘kaasje’ van miso en macadamia-noten, met een crème van dadels, sla met wasabi-blaadjes en een dressing van gefermenteerde romaine-sla
2de gerecht is pasta van courgette met een oestercrème, een mayonaise van ingelegde citroen en broodkruim die bij mij als enige ontbreekt (dit wordt snel goed gemaakt maar toen was de foto al gemaakt). Puntje van kritiek is dat als je geen vis eet en dat aangeeft (de dochter) je in plaats van oestercrème een zeewiercrème krijgt, niet echt handig…
Daarna tomaten met cantharellen en saus van paprika met wat cecina de Léon, het enige vlees-accent vanavond.
De heilbot met spinazie en prei wordt geserveerd met inktvis-linten en een beurre blanc van vlierbloesem, ziet er wellicht niet echt geil uit, maar is superlekker.
Het ijs van gefermenteerde yoghurt op een amandelcake’je met wat frambozen is prima, en zo ook de crumble van blauwe bessen met verveine-parfait.
All together een heerlijke avond, niet alleen het eten maar ook de sfeer is prima, de service is lief en de rekening valt ook mee.
Wegrestaurant Zacht Staal|Pad van Altruda 1|Beverwijk
Beste Julius, dan loop je toch behoorlijk achter.
Al langer geleden is de prachtige serie kook en restaurantboeken van Famke en Floor van Praag uit gekomen.
In het laatste paars gekleurde deel, Short List Amsterdam, Recepten met extra Smaak, staat “Zacht Staal” met geuren en kleuren en recepten beschreven.