44 jaar bestaat de Brasserie van Baerle ondertussen en ik weet nog goed dat het net open was. Ik zal 18 of 19 zijn geweest dat ik er voor de eerste keer at, nog nat achter de oren, ik had echt nog geen idee (nog niet trouwens) en dacht dat ik de wereld aankon, iets wat met veel vallen en ook weer opstaan nog redelijk gelukt is ook…
Enfin, 2 voormalig stewardessen begonnen een ‘brasserietje’, “hoe lang zal dat duren…?” Nou 44 jaar dus, niet normaal, razend knap èn… still going strong! Vele chefs hebben de revue gepasseerd, van der Kroft, van Ede, Bijpost, en er zijn er vast veel meer maar nu staat chef Ewout alweer een tijdje aan het roer die me en passant vertelt dat (chef) Pieter Damen er ook 2 keer per week is te vinden (ze noemen hem de culinaire mentor).
Enfin, op een natte zomermiddag spreek ik af met mijn kameraad AP die me keurig even laat wachten zodat ik vast even met Nabil (ik ken hem nog uit ’t Bosch en Visaandeschelde) de roddels kan doornemen.
We gaan eten en beginnen met een gevuld eitje met kaviaar. Ik vergeet te vertellen dat ‘de brasserie’ ooit begonnen is als ontbijt- en lunch-restaurant maar nu ook al zomaar 30 jaar (misschien wel langer) diner doet. Ze noemen de keuken zelf ‘modern classic’. Een gevuld eitje dus, met kaviaar, heel erg lekker, echt heel erg lekker, de vulling van ei is perfect. Zacht, romig, en nu komt de enige dissonant van de middag, een heerlijke mosterdsmaak, die ervoor zorgt dat je de kaviaar eigenlijk niet meer proeft. Mmmm…
Ik bestel als voorgerecht de salade van kalfstong, een onderdeel van het kalf waar je me voor kunt wakker maken. De tong zit er dungesneden en royaal op, de sla is lekker en heeft een mooi bittertje, en het belangrijkste, de sauce gribiche, is waanzinnig (ik at ‘m in 2013 bij de Klepel waar Pieter toen kookte, waanzinnig, kijk maar in m’n archief).
Pièce is steak tartaar, ‘modern classic’, wie maakt me wat, is superlekker. Op het oog saai, maar in de mond perfect van smaak.
We doen geen dessert maar bij de koffie komen 2 madeleines (die moet je dan wel bestellen) die perfect à la minute zijn gegaard.
Zo gauw het beter weer is (wellicht al deze week), ga ik terug en lunch ik in de tuin, want binnen is het leuk, maar achter in de tuin is het nog veel leuker.
Brasserie van Baerle|van Baerlestraat 158|Amsterdam
zaterdag gesloten (zondag open!)
Leuk dat je bij de Brasserie at, en goed ook lees ik.
Ik ken ze goed, kwam er vaak toen ik nog om de hoek woonde in de Frans van Mierisstraat.
Deze recensie maakt dat ik er gauw weer ga eten, en dan bij voorkeur in de tuin, wat jij ook al zei.
Dank en vriendelijke groet.