Ik loop vaak een beetje achter de meute aan als het gaat om nieuwe tenten. Laat anderen het maar eerst even uitzoeken dan ga ik nog een keer naar Ron, Rijsel of Visaandeschelde. Als het nieuwtje er een beetje af is wordt het tijd om te gaan, dus op naar Helling 7.

Damen shipyards aan de overkant van het IJ (dus in Amsterdam Noord) had nog een hoekje over, en een hoop oud staal, dus daar is op een oude helling, het zal nummer 7 zijn geweest, een waanzinnig restaurant neergezet. De helling is uitgevlakt wat heeft geleid tot een trapsgewijze opbouw van de zaak met meerdere niveau-verschillen, en we komen via de dienstingang binnen in een lift die zo langzaam gaat dat we serieus denken dat we vastzitten. De Noordzijde van het restaurant wordt gedomineerd door een loeiwarme keuken met aan de achterkant een groot open vuur. Door het ontbreken van gas, verboden op de locatie, is het koken op open vuur, met in de hoek gelukkig nog een Rational steamer en een VCC (Vario Cooking Center, een soort toverdoos). De keuken is niet alleen warm, hij staat ook goed vol met koks, ondanks het vroege uur zit de zaal al aardig vol en gaan er een hoop bordjes uit.

We worden aan het raam gezet en overgedragen aan de vrolijke Mees die niets onbenut laat om het ons naar de zin te maken. Op de kaart staan 8 ‘barsnacks’, 2 menu’s (4- en 5-gangen), 4 voorgerechten, 3 hoofdgerechten, 4 gerechten ‘om te delen’, 3 bijgerechten en 3 desserts. Lekker overzichtelijk, ik houd ervan.

We starten met Padron pepers met za’atar waar, maar daar kan niemand wat aan doen, helaas geen één scherpe bijzit (ligt aan het weer) en een mooi stuk bot met merg met getoast zuurdesem en forelkuit. Lekker!

De in kimchi gemarineerde zalm met nori en radijs, ik proef ook wat mierikswortel, is superlekker hoewel ik jaloers ben op het bord van de overbuurman met burrata, asperge, doperwt en mosterdzaad.

De flat iron (grain-fed sukade waar de zeen is uitgesneden) is perfect gebakken, de krieltjes erbij zijn niet echt nodig maar dat ligt aan de apart bestelde superlekkere frietjes met limoen-chilimayonaise, de gegrilde venkel is zalig en behalve een saus is er ook een puree van tomatillo’s. Een lekker en comfortabel gerecht (van comfort food 😜 ).

De aubergine gemarineerd in miso met crème van gerookte tofu en furikake is geweldig, en dat zegt de man die niet van tofu houdt!

De pavlova met crème Suisse, vanille en Limburgse aardbeien is wat ‘ie hoort te zijn, luchtig en zoet, de aardbeien zijn zo lekker (en klein), daar hadden er nog wel een paar van bij gemogen.

Resumerend; ik vind het een geweldige tent met lekker eten. Ik liep likkebaardend en nagenietend naar de auto, als ik de volgende dag de foto’s selecteer en de boel nog eens naloop betrap ik me erop dat de locatie heel erg meehelpt. Dat is niet negatief bedoeld, het eten is gewoon goed, maar de plek draagt bij tot een ‘super-experience’ om er maar eens even een hippe krachtterm tegenaan te gooien.

Helling 7|TT Melissaweg 57|Amsterdam


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.