Na 2 jaar durf ik het weer aan, Basaal in Den Haag stond op Moederdag op de lijst (is alweer even geleden, sorry, was even druk met de Kerstbijbel). In september ’22 werd ik van mijn terrasstoeltje geblazen, onder andere door de mosselen en de panna cotta van vijgen, vanavond zit ik, weer buiten, zeldzaam ondertussen, aan de Dunne Bierkade in de Hofstad.

Het aardappelbrood uit de houtoven is nog net zo goed als 2 jaar geleden maar vervult mijn hart nu met weemoed. Het deed me destijds denken aan het geweldige aardappelbrood van Amass in Kopenhagen, een restaurant wat ondertussen niet meer bestaat. Snik!

Ook de pommes Darphin zijn onveranderd goed, maar de ansjovis op gegrilde toast met geitenboter en Roscoff ui is nieuw en slaat in als en bom, althans bij zwager Paul en bij mij. De rest vindt dooie vis eng denk ik, wij bestellen er rustig nog een bij. Top (betere ansjovis heb ik in Nederland niet gegeten).

De witte asperges met morille, eendenei, miso en cider zijn ook top en hebben dezelfde saus als de mosselen 2 jaar geleden, wat een pleister op de wond is (geen mosselen vanavond). De mosselen waren destijds de reden dat ik Basaal in mijn persoonlijke top 10 van het jaar zette, vandaag zijn ze dus vervangen door asperges.

We delen de op de Japanse BBQ perfect gegaarde kalfszwezerik, met groene asperge en raapsteel,

en delen daarna de côte de boeuf met kropsla en meer pommes Darphin (daar kun je me er niet genoeg van brengen). De côte komt ook weer van de konro (da’s die Japanse BBQ), die, zo zie ik in de keuken, in hoogte verstelbaar is. Moet ik ook hebben…

Toe een chocolade ganache met honing-karamel, boekweit en hazelnoot-anglaise, die er pas lekker uitziet als je er een lepel uithaalt (f*cking lekker). Het is even een eindje (77,5 km van deur tot deur) maar de reis meer dan waard.

Restaurant Basaal | Dunne Bierkade 3 | Den Haag


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.