Nieuwe week, klassiek gerecht. Een soort ‘kip in het pannetje’ maar dan net anders (het scheelt bijna niets…). Ik neem uitgebeende kippendij, ik ben niet van kluiven en ook niet van uitbenen met een tafelmes, vandaar!
Typisch een gerecht waar de kwaliteit van de ingrediënten het succes bepalen. T’is zo simpel en basic, de kip, spek en groentes bepalen de smaak. Oh…, en de bouillon natuurlijk (lekker zelf maken, klik hier hoe)
Receptje uit Eenpansbijbel
Prep Tijd | 60 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 6 kippendijen uitgebeend
- 2 el zonnebloemolie
- 100 g zilveruitjes afgespoeld
- 2 el boter
- 80 g ontbijtspek in dobbelsteentjes
- 800 g aardappel geschild en in stukken, Agria
- 4 bospeentjes gesneden
- 100 ml droge witte wijn
- 600 ml kippenbouillon
- 300 g champignons doormidden
- 1 blaadje laurier
- 200 g sugar snaps
- 10 takjes platte peterselie blaadjes gesneden
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Bestrooi de kip met zout en peper en bak rondom lichtbruin in olie. Zet apart.
- Fruit zilveruitjes rondom aan in boter, laat licht kleuren en voeg spekblokjes toe.
- Bak 5 minuten door, voeg aardappel en bospeen toe, bak nog 3 minuten door en voeg de kippendijen toe.
- Blus de kip af met witte wijn, laat aan de kook komen en voeg bouillon, champignons en laurier toe.
- Stoof de kip 25 minuten met de deksel voor 4/5 op de pan (1/5 open-4/5 afgedekt) en voeg de laatste 5 minuten de peultjes toe.
- Controleer de garing van de aardappels en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met peterselie.
“met de deksel voor 1/5 op de pan”
Wat bedoel je daarmee?
@Karsten: het deksel voor de helft op de pan is 1/2, dus 20% op de pan 😉
Julius heb je nog een top 2023 restaurants op de site?
In een originele kip bonne femme gaan geen bouillon en “peultjes”
Geen zonnebloemolie maar olijfolie
Wel Knoflook en Rozemarijn
De aardappeltjes worden apart knapperig gebakken en gaan erbij als de Kipschotel klaar is
Ik heb dit originele recept al zeker 50 jaar en maak het ook al jaren
En er gaan traditioneel worteltjes, doperwtjes, ui en champignons in en royaal gerookt spek