
Ik heb al eens eerder over beide heren geschreven, al 2 keer zelfs, maar nu, in de Week van de Smaak kun je ze iedere dag bezoeken. Terugkomend uit het pittoreske Nijmegen doen we, Ferry (het Bosch) en Steef (Aan de Poel) vlak voor de lunch de stokerij even aan. Lubberhuizen is caféhouder (Welling) en uitgever in Amsterdam, Raaff is filmer/schrijver, en samen hebben ze in Varik een kleine maar fijne stokerij in vruchten eau de vie’s. We komen net op tijd, na ons gaat de deur dicht omdat er boterhammen moeten worden gegeten, en zien zodoende nog net een stukje van het produktieproces, er worden momenteel pruimen gestookt. De pruimen worden met wat gist een paar weken in vaten gefermenteerd, waarna de prut wordt opgekookt in de ketel. Daar komt damp af, van het koken, en daar wordt door koeling weer vocht uitgehaald, 95° alcohol om precies te zijn.
Dit is de basis zeg maar, wat later wordt gemengd met water tot een wat rustiger percentage. Dit is heel in het kort wat de mannen doen, in het echt komt er veel meer bij kijken, temperaturen, vochtigheid, mate van fermentatie, suikergehalte en ga maar door. De pruimen hebben genoeg suikers om te fermenteren en dus zelf tot alcohol over te gaan, met bijvoorbeeld sleedoorn is dit weer anders, daar wordt ingekochte alcohol aan toegevoegd. Het is hier allemaal heel gemoedelijk, hoewel je kunt merken dat de heren niet hadden gerekend op zo’n grote opkomst. Ze zijn licht kriegelig, vinden het veel te druk, en de hut wordt dan ook gewoon 3 kwartier gesloten voor een broodje, meerdere verbouwereerde bezoekers buiten latend. Wij mogen nog net even het aanpalende winkeltje in om wat “souvenirs” mee te nemen, eau de vie van Betuwer appel en Betuwer kers (lekker in de warme choco…) en nippen buiten nog even wat eau de Bière (soort malt whiskey) en andere vruchtendestillaten, alvorens we maken dat we weg komen.
