
….gisterenmiddag in de keuken. Natuurlijk was ik ready to rock & roll op het afgesproken moment, natuurlijk was Alain veel te laat, natuurlijk zouden we het eenvoudig houden, natuurlijk hadden we veel te veel….. Super oesters ter grootte van een gemiddelde abalone, dus die konden terug! Batons van watermeloen omwikkeld met serranoham, beetje Parmezaan, klein limoenraspje en een druppeltje olie, tezamen met Blanquette de Limoux, prima start! Eerste gerechtje was de eerder genoemde tongfilet, die door een weigerende oven gewoon in de pan is gesauteerd. Ingekookte visbouillon van de graten (let op, na een half uur de graten verwijderen), wat rozemarijn erbij, scheutje wit, flinke scheut slagroom, lepeltje kippenfond en inkoken. Een garnituur van mosselen, Hollandse garnalen en venusschelpen (de laatste goed laten spoelen vanwege het zand en daarna even bakken in een laagje olie met gesnipperde ui en wat witte wijn tot ze open zijn. Het kookvocht gaat natuurlijk bij de zacht pruttelende saus) wat je last minute even verwarmt in een deel van de saus. Ik had het recept beloofd, dit is het recept!
Hierna een prachtig stuk zwezerik met in kippenfond en witte wijn gegaarde little gem. Fenomenaal, zeker met de heerlijke chardonnay van Kistler (USA, 2006). Daarna even de mond spoelen met een “eenvoudige Ollieux Romanis van Gilles alvorens we ons storten op de door Bert meegenomen Magnum Vega Sicilia Unico (E, 1986) die werkelijk fenomenaal mooi en fris is. Erbij een staartstuk met aardappelpuree Robuchon, gebakken cantherellen en een rode wijnjus. Ondanks de haperende oven een prima cuisson en mooie smaken samen met de prachtige Spanjaard. Stukje kaas (epoisse, camembert en oude Hollandse Grand Cru) waarna we aan het toetje gaan. Soep van gesuikerde tomaat en munt, daarop gemarineerde aardbeien en wat vanillebeton (keihard vanilleijs van -40°C). Prachtige creatie van knuffelkok Alain, zuurfrisse tonen, het aardse van de tomaten met het frisse van munt en het zoete van de…..suiker, het bewijs dat aardbeien in oktober prima kan! Mooie avond met vrienden, geen ingewikkeld restaurantbezoek, gewoon lekker thuis.
