Spaanse toestanden vandaag want ik ben bij mijn vrienden Ferry en Nicoline in het pittoreske Jávea. Zij hebben daar een waanzinnige boutique-retreat met workations, coaching, diverse retreats waaronder culinaire (ja, ik ben te boeken) maar ook gewoon verhuur van hun waanzinnige gastenhuis (4 slaapkamers, 8 bedden, eigen pool…). Omdat Ferry niet kan stilzitten organiseert hij maandelijks een “Mejor mesa”, een uitgebreide lunch voor 20-30-40 man waarbij hij een bevriende chef laat komen om dat samen mee te doen. Ik heb dat vorig jaar een keer gedaan en de chef was tevreden dus ik mag weer. Nu zaterdag, 42 man, uitverkocht huis hahaha.

Om alvast een beetje in de sfeer te komen doen we vandaag een Spaans gerechtje dus moet je even shoppen voor goede stokvis. Er zijn 2 soorten stokvis te koop. The real thing, die 24 tot 36 uur moet worden geweekt in water wat je een paar keer ververst, en voorgeweekte die je alleen maar hoeft te spoelen en ook wat sneller gaar is. Omdat de voorgeweekte al water heeft opgenomen zou ik daar 200 gram per persoon voor rekenen. Receptje uit mijn nieuwe “Eenpansbijbel”, vanaf deze week te koop!

(de aioli is even een werkje, je kunt ook wat knoflook door de mayo mengen)

Recept Afdrukken
Aioli van stokvis en calamares
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Spaans
Prep Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Spaans
Prep Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Spoel de stokvis goed onder koud lopend water en leg, indien de vis niet is voorgeweekt, 24 uur in koud water wat je regelmatig ververst. Spoel af en dep droog met keukenpapier.
  2. Zet aardappels en eieren op in koud water met zout en breng aan de kook. Schep na 3 minuten de eieren met een flinke soep-opscheplepel (een zgn. louche) met ruim kokend water in een klein kommetje. Laat 10 minuten staan, laat schrikken onder de koude kraan en pel ze.
  3. Voeg ondertussen wortel, bloemkool en haricots verts toe aan de aardappels, laat nog 5 minuten koken, voeg courgette toe en giet alles af als de aardappels gaar zijn. Laat uitdampen.
  4. Leg de stokvis in een laagje water met olie en stoom gaar.
  5. Voeg na 5 minuten de calamares toe en controleer na totaal 10 minuten de garing van de vis (die moet in lamellen uit elkaar te halen zijn maar mag nog best stevig zijn).
  6. Serveer de warme vis en calamaris naast de lauwe uitgedampte groentes en de eieren en zet de aioli ernaast.
Recept Afdrukken
Aïoli
Maaltijd sauzen
Keuken Spaans
Porties
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Spaans
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Wrijf de knoflook met het zout fijn in de vijzel.
  2. Voeg druppel voor druppel al vijzelend de olie toe*.
  3. Breng op smaak met peper.
  4. * Loutrec knoflook vind ik de lekkerste, maar je kunt ook gekonfijte knoflook nemen. Snijd de bovenkant van een bol knoflook en druppel hier wat olijfolie op en in. Verpak de bol in aluminiumfolie en leg 45 minuten op een medium gestookte bbq (of in een op 180ºC voorverwarmde oven). Laat afkoelen en pel de tenen uit de bol.

 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.