Vandaag staat havermout in Julius’ Voorraadkast en ik vind dat lekker spul om mee te werken. Op de pap ben ik niet echt dol, granola gaat me al een stuk beter af, maar koekjes ben ik dol op, vooral met rozijnen of andere gedroogde vruchten. Omdat ik geen bakker ben verwijs ik je voor koekjes en ander lekkers graag door naar collega-auteur Rutger van de Broek, zijn website duizelt van de havermout-recepten (klik hier)

Ik ben zelf meer van de samengestelde havermout-toepassingen dus bak ik er cupjes van die ik vul met lemoncurd en rode vruchten. In plaats van die vruchten kun je er ook een dot Italiaanse meringue op spuiten en daar even met de brander langsgaan.

Havermout met citroen dus, en pindakaas, maar ik denk dat het nog lekkerder wordt met amandel-, of hazelnoot-pasta.

Recept Afdrukken
Lemoncups
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Porties
cups
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Porties
cups
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng havermout met pindakaas en ahornsiroop tot een plakkerige massa, vul er kleine cupcake vormpjes mee (siliconen) en druk er met het uiteinde van een deegroller (of de hals van een fles) een kuiltje in.
  2. Bak de cups 12 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven en laat afkoelen.
  3. Vul de cups met lemoncurd en top met rode vruchtjes.
Recept Afdrukken
Lemon curd
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
gram
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
gram
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm citroen-sap en rasp met suiker en boter au bain marie tot de boter goed is gesmolten. Laat iets afkoelen.
  2. Klop eieren en dooier heel kort licht op, voeg al roerend toe aan het lauw-warme citroensap, breng naar 70ºC en laat 10 tot 13 minuten indikken en garen (beslist niet hoger). Controleer of de curd blijft hangen aan de bolle kant van een lepel.
  3. Passeer door een zeef (behalve als je zeker weet dat er geen klontjes inzitten en je beslist geen perfect gladde curd wilt hebben maar af en toe een stukje citroenrasp wilt tegenkomen), en laat afkoelen met een stukje plasticfolie rechtstreeks op de curd.
Recept Afdrukken
Italiaanse meringue
Maaltijd dessert
Porties
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook water en suiker tot een dikke siroop (113ºC).
  2. Sla eiwit in de keukenmachine (KitchenAid) tot zachte pieken.
  3. Laat de siroop doorkoken tot 118ºC en voeg dan in een dun straaltje, met de mixer op de hoogste stand, toe aan de eiwitten.
  4. Laat de machine kloppen tot de eiwitten lauw zijn.

Reacties

  1. Door Margit

    4. Doe de curd in de cups en top af met blauwe bessen en frambozen… 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.