Een secretaresse is een persoon die vaak als werknemer het secretariaatswerk opneemt voor meestal een functionaris of een instantie in een ondersteunende rol. Dit kan gebeuren als iemand zelf geen tijd heeft om zich daarmee bezig te houden, bijvoorbeeld artsen of directeuren.
Elke derde donderdag van april is het secretaressedag. Op die dag worden secretaressen in het zonnetje gezet, waardoor het ook een hoogdag is voor de bloemenverkopers.
Dit is wat Wikipedia zegt, maar ik denk dat dat bericht ooit gestart is door Rose May Woods, de secretaresse van Richard Nixon in 1970, althans de tekst doet wat seventies aan. Een secretaresse is tegenwoordig veel meer dan degene die het secretariaatswerk opneemt voor een arts of een directeur, ik ken er die hele huishoudens regelen, restaurants, uitjes en vakanties regelen en huwelijke redden (of laten stranden…).
Als ik verder speur naar secretaresses op ‘het net’ dan kom ik bij hun favoriete recepten en daar zitten opvallend veel pasta-gerechten tussen (de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hier gevraagd werd om ‘favo’ Italiaanse gerechten, maar nog hoeft dat niet altijd pasta te zijn).
Als je je secretaresse nu op Internationale Secretaressedag (traditioneel dus op de 3de donderdag in april) niet meeneemt naar een van Ron’s Gastrobars (je bent gek als je het niet doet want die dag eten er 2 voor de prijs van 1) maak dan eens een lekker gerecht voor haar (of voor hem). We hadden het over pasta, maak deze skillet-lasagna uit mijn net uitgekomen kookboek “kampeerkoken”. Supersimpel en… Superlekker, ook gewoon thuis of op kantoor. Succes!
Prep Tijd | 45 minuten |
Passieve Tijd | 60 minuten |
Porties |
personen
|
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 el olijfolie
- 1 blikje tomatenpuree
- 600 g gehakt
- 5 takjes platte peterselie alleen de b laadjes gesneden
- 10 blaadjes verse basilicum gesneden
- 200 ml rode wijn
- 200 ml groentebouillon
- 440 g tomaten pellati in blik
- 8 lasagna-vellen in stukken
- 100 g spinazie gescheurd
- 125 g ricotta
- 125 g mozzarella in stukjes
- Parmezaanse kaas (naar smaak) geraspt
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
- Fruit de ui en knoflook in olijfolie tot ze glazig zijn, voeg tomatenpuree en gehakt toe en bak met behulp van een vork tot een rulle massa.
- Voeg peterselie, basilicum, rode wijn, bouillon en tomaten toe en laat minimaal een uur zacht pruttelen* (af en toe roeren). Breng op smaak met zout en peper.
- Zo, je hebt nu een Sugo Bolognese gemaakt maar we zijn nog niet klaar… (of wel, pasta en Parmezaan en je hebt een maaltijd!).
- Steek de stukken lasagna-deeg in de saus en controleer na 20 minuten de garing van de pasta.
- Roer als de pasta gaar is spinazie door de saus, wacht tot ze zacht is en roer er dan ricotta en mozzarella doorheen. Breng op smaak met zout en peper en zet nog 5 minuten naast het fornuis.
- Serveer met Parmezaanse kaas, what else…
* Hoe langer dat pruttelen duurt hoe lekkerder de saus wordt. Pas wel op voor aanbranden, voeg af en toe wat water toe.