Het is de laatste avond in Tel Aviv en we hebben een uitdaging. Het is vrijdag en bij zonsondergang begint de Sabbat, wat betekent dat een groot een aantal restaurants dicht zijn, wat de druk op anderen verhoogt. Alles zit vol! Ik besluit tot een 2de ‘mea culpa’ en contact nogmaals chef B in Amsterdam of hij ondanks mijn no-show van gisteren nogmaals zijn bevriende chef van Herzl 16 wil contacten… Het lukt!
Herzl 16 is een mega-coole tent net achter de boulevard Rotschild in een hippe straat (Herzl). Je loopt via een open deur door een gangetje in een binnentuin waarna je weer in een soort loods komt. Het is allemaal oud maar mooi, een beetje pop-upperig en blijkt onderdeel te zijn van een groter conglomeraat. We krijgen een hoge tafel (mag ook laag) en er ontfermt zich een onwijs aardige jongen over ons. De kaart is anders dan het geijkte, het wordt een topavond!!
We delen de Japanse gepickelde groentes (wortel, kool en komkommer) en ik kan er niet vanaf blijven.
Er komen yakibuns (Japanse broodjes gebakken op een teppanyaki-plaat) met aioli van gerookte knoflook,
en ‘new meat’ mando met sinaasappel-gembersaus. Een mando blijkt een soort loempia-rol te zijn, en het new meat komt van Redefine Meat (laten we daar nou net woensdag geweest zijn). Het bewijs wordt wederom geleverd dat als je het niet weet je het niet proeft (dat het geen vlees is).
De Indiase samosa’s met tamarinde chutney smaken of ze zo uit de doos van de Mora zijn gerold,
de arancini (gegrituurde rijstballen) met kimchi en togarashi-aioli zijn top, net zoals de gegrilde kool met sesam, koriander en hazelnoten.
Omdat we morgen idioot vroeg op moeten (1:30) om naar huis te vliegen zijn we vroeg naar Herzl gegaan. De lunch in Abu Gosh zit nog halverwege de slokdarm dus we houden het licht en delen nog een stukje entrecôte met groene boontjes en een saus van jus de veau. Simpel en lekker.
T’is mooi geweest, we hebben een top-week in Israël gehad, met veel verschillende smaken en ervaringen. Indrukken van het oude leven en het nieuwe leven, een beetje cultuur en een enorme hap (gruwelijke) historie. Herzl is een waardige afsluiter, ongecompliceerd lekker.
Herzl|Herzl 16|Tel Aviv|Israël