Dag 2 van de tour, en we besluiten in de stad te blijven, het ritje van ruim 5 uur gisteren heeft er behoorlijk ingehakt…
Niet voor het eerst, en zeker niet voor het laatst schuiven we aan bij Port Said. Volle bak in de zon want lunch, ik schat + 20ºC, vestje uit, in de korte broek, life is good… Bij de vraag ‘heb je ook 0.0 bier (voor J, voor mij geen suiker) wordt er meewarig gekeken dus het wordt Pellegrino, en we gaan aan de slag. Terwijl de pick up zijn werk doet (ik heb het over het afspelen ener langspeelplaat) gaan we aan de aubergine met tahini, tomatenzaad en hot pepper, natuurlijk…, en de lekkerste sperciebonen ever.
Jericho sperciebonen met knoflook, citroen en olijfolie, het kan niet simpeler en ik denk dat het feit dat ze niet al dente maar gewoon gaar zijn de smaak alleen maar ten goede komt. Super
De gebrande prei met geschaafde Parmezaan, olijfolie en zeezout is lekker, niets meer dan dat, net zoals de carpaccio van biet met mierikswortel en crème fraiçhe, èn de geroosterde freekeh met groene kruiden en yoghurt.
De “gouden venkel”, met gesmolten boter en labane kishk (yogurt stone, harde kaas van geitenmelk) brengt me op een idee, noem het een verbetering, ik ga dat thuis maken met beurre noisette, wordt nog lekkerder. Meteen morgen even die kishk scoren op de markt in Jeruzalem.
Met de mini-courgette (candies) met olijfolie en ricotta is wat gedaan, net alsof ze niet alleen zijn gegaard maar ook een beetje zijn gepekeld. Super…, net zoals de ‘broccoli tree’ met zure room (waarvan de harde uiteindes de lekkerste zijn).
We moesten van de meer dan lieve mevrouw zeker 40 minuten wachten op het laatste gerecht maar dat valt uiteindelijk enorm mee. De ‘sac de coq’, salade van shredded kip met rode ui, radijs, venkel en groene kruiden op een stuk verkruimeld papier, het zal de ‘sac’ zijn, is het wachten waard. Geen gram vet, anders dan van de sappige kip, ui, radijs en venkel van de mandoline, veel groene kruiden en een kneep citroen.
Vers-vers-vers, en dat geldt hier eigenlijk voor alles. Wereldtent, kijken of we die er nog een keer in kunnen squeezen de komende dagen…
Port Sa’id|Har Sinai St 5|Tel Aviv-Yafo|Israël
Dagelijks geopend van 12:00-2:00 Insta @port_said