Het is morgen Thanksgiving en omdat ik het idee heb dat dat soort dagen, net als Halloween, steeds meer in gebruik komen in Nederland doe ik vandaag een receptje van kalkoen (ondanks dat ik gisteren die lekkere kip maakte). Je moet wel rennen want het pekelen maakt onderdeel uit van het succes. Te laat? Bewaar het recept lekker voor de kerst, wat is er leuker dan een kerstkalkoen uit de oven trekken (je diner bij mij bestellen?)
Wat betreft de vulling is dit een basisvulling, je kunt eindeloos variëren maar let er op dat de vulling niet meer echt uren hoeft te garen zoals bijvoorbeeld met gehakt want dan wordt je kalkoen gortdroog.
Recept Afdrukken
Kalkoen met broodkruimvulling
Instructies
Stop de kalkoen in een nauw aansluitende pan of emmer en vul op met pekel tot het beest echt onder staat (maak eventueel wat pekel bij).
Bewaar de kalkoen 24 uur in de koeling.
Haal de kalkoen uit de koeling, droog van binnen en van buiten goed af met keukenpapier en laat minimaal 2 uur drogen op het aanrecht.
Fruit ui glazig in 175 gram boter tot ze zacht maar niet bruin zijn, meng met panko, peterselie, salie en tijm en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
Vul de kalkoen met de vulling en zet in een braadslede.
Smelt 225 gram boter en leg hier het servet in tot het doorweekt is.
Hang het servet over de borsten van de kalkoen, giet de resterende boter op het servet en schuif de kalkoen in een op 160ºC voorverwarmde oven.
(door het servet hoef je de kalkoen niet te bedruipen, mag natuurlijk wel)
Verwijder na 3 uur het servet en zet de kalkoen nog 15 minuten terug om te bruinen.
Controleer het dikste deel van de dij of daar transparant vocht uitkomt, is het roze dan gaat de vogel nog een kwartier terug.
Laat de kalkoen een half uur onder een dubbele laag aluminiumfolie rusten voordat je haar aansnijdt
Notities
(het snijden gaat makkelijker als je vantevoren het sleutelbeen verwijdert)
Instructies
Breng alle ingrediënten tegen de kook aan, zorg dat suiker en zout is opgelost en laat afkoelen.
Bij mijn eerste kalkoen, tig jaar geleden , hingen de punten van het servet niet zorgvuldig in de braadslede, zodat de oven een vette verbrande kliederbende werd…
Zo lekker, ik heb het recept geprobeerd eerst voor de kip en die 24uur in de pekel met de kruiden verrukkelijk met de panko vulling., zins recept nu al 2 x gegeten met zelf gemaakt cranberry compost,, gebakken aardappeltjes en tuttefrutie,, Groot succès met kerst de kalkoen. Dat gaat ook lukken,,
Bedank en fijne feestdagen