Jullie hadden nog een receptje tegoed, de daube à la Niçoise, in rode wijn, tomaat en spek gegaard rundvlees. Klinkt winters, is het niet, en zeker niet nu in het voorjaar terwijl we de koudste april ever beleven. Het recept staat ook in m’n Stoofbijbel maar ik heb het hier iets aangepast. Ik had geen Marc de Bourgogne, geen cèpes en wilde wat meer tomatensmaak. Oh, en ik heb er nog wat citroenschil overheen geraspt, de Provence op je bord! Daar gaan we…
Recept Afdrukken
Daube à la Niçoise
Instructies
Zet spek, ui, wortel, knoflook, bleekselderie, tijm, peterselie en laurier in een stoofpan aan in 2 eetlepels olie.
Bestrooi het vlees met zout en peper, bak de helft in 2 eetlepels olie in een wok rondom bruin en voeg toe aan de groente. Herhaal dit met de rest van het vlees.
Voeg tomaten toe, roer even door en voeg vervolgens rode wijn toe. Breng tegen de kook aan om de alcohol te laten verdampen.
Blus ondertussen de wok af met armagnac, steek in brand en wacht tot de vlammen doven. Giet het vocht bij het vlees.
Bak in de wok de tomatenpuree rondom aan en voeg toe aan het vlees.
Vul de pan op met kippenbouillon, breng tegen de kook aan en zet de pan op je laagste pit.
Laat de shiitake's een half uur wellen in warm water.
Voeg na 2 uur de uitgeknepen en doormidden gesneden shiitake's toe, breng op smaak met zout en peper en laat nog een uurtje stoven (als de daube nog erg vochtig is zou ik de deksel er het laatste uur aflaten.)
Serveer de daube direct of laat hem afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.