Tot mijn schrik lees ik afgelopen zaterdag dat Felix Wilbrink afscheid neemt (met een eitje) van de Telegraaf. Naar eigen zeggen heeft hij er 3300 dagelijkse recepten op zitten en is het tijd voor pensioen, wat hem op 65-jarige leeftijd natuurlijk van harte is gegund.

Ik kijk dagelijks even wat Felix voor recept in de krant zet en ben al jaren stiekem jaloers (ik zou dat ook best willen doen, iedere dag een receptje in de krant). Af en toe maak ik er een, ik heb er zelfs een gebruikt in de Stoofbijbel (ossenstaart, met toestemming), en ze kloppen altijd wat nog niet eenvoudig is. Vorige jaar stond zijn allerlekkerste vruchtencake erin, althans de allerlekkerste volgens zijn dochter, en daar is geen woord van gelogen.

Ik heb een paar dingetjes aangepast, ik marineer de vijgen in rum en de pruimen in sherry en ik gebruik geen amandelen. Oh, en ik maak ‘m in een cakeblik* in plaats van in een springvorm ø22 cm. De cake weegt totaal ± 2 kg en staat bij mij nu ook op No. 1.

Recept Afdrukken
De allerlekkerste vruchtencake
Maaltijd dessert
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 2,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 2,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng de vijgen in de rum en de pruimen in de sherry en laat een nacht staan.
  2. Meng pruimen, rozijnen, vijgen met water, suiker, boter en sherry en breng al roerend aan de kook.
  3. Haal na 5 minuten van het vuur, laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer er de sinaasappelrasp door.
  4. Klop de eieren licht op en meng met de vruchten en vouw er daarna de gezeefde bloem, bakmeel en bakpoeder door.
  5. Vul een cakeblik* met het beslag, bedek met een velletje vetvrij papier en zet 2,5 uur in een op 150ºC voorverwarmde oven.
  6. Laat de cake helemaal afkoelen, pak in vetvrij papier en laat de smaken minimaal 2 dagen intrekken.
Notities

Ik heb vlak voor kerst bij Albert Heijn of all places grote cakeblikken met een antikleeflaag gekocht van 31x12x7 (€ 5,75), past 1 recept perfect in.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.