Ik las vorige week de visie van chef Joris Bijdendijk op gehaktballen in het Parool en daarna luisterde ik ook nog naar de podcast van Hiske Versprille op Cheft, geïntrigeerd als ik ben door een goede gehaktbal.

Ik ben aan de slag gegaan met wat lichte aanpassingen, te weten;

  1. In plaats van ei en panka heb ik 5 witte boterhammen zonder korst geweekt in wat melk, dat uitgeknepen en door het gehakt gekneed.
  2. Ik heb een teen knoflook mee laten garen met de ui.
  3. Ik heb de jus van Pieter Damen gemaakt (chef Klepel, daarvoor Spring en Le Garage)

Meer info en een heuse Masterclass vind je op Foodtube.

Recept Afdrukken
Ballen gehakt
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Zweet de ui aan in 2 eetlepels boter maar zorg dat ze niet kleurt. laat afkoelen.
  2. Meng nootmuskaat, zout en peper met gehakt.
  3. Meng gehakt met ei en panko en daarna met de ui en mosterd tot je voelt dat het gaat binden.
  4. Verdeel het gehakt in gelijke porties en vorm met koude en natte handen ballen. Laat minimaal een uur in de koeling rusten.
  5. Braad de ballen rondom aan in 2 eetlepels boter en laat in een op 180ºC voorverwarmde oven nagaren.
  6. Schep of giet het vet uit de pan en laat dat in de freezer stollen. Blus ondertussen de aanbaksels af met 150 ml water, laat iets inkoken, breng op smaak met zout en peper en "monteer" door er gestold vet doorheen te kloppen.

Reacties

  1. Door Hugo Reinier Koster

    Weet je ook dat je van gehakt; Heerlijk gehaktbrood kan maken Julius Jaspers!
    Wel je een keer op je site eens een gehaktbrood maken?
    Ik at er vanavond een lekkere gehaktbrood van de AH!

    Groetjes van Hugo Reinier Koster!

    P.S. Ik heb je een keer ontmoet op Taste Amsterdam!
    Ik vind je site Wel leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.