Prep Tijd | 45 minuten |
Passieve Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappelen Charlottes
- 30 gr boter
- 225 cm gr gerookt buikspek in stukken van 3x1,5(grof dus)
- 100 gr witte ui gepeld en grof gesnipperd
- 600 ml witte wijn iets fruitigs werkt beter dan strakdroog
- 250 ml room
- 1 Reblochon* fermier plm 500 gr
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Schil de aardappelen, snijd ze in hapklare brokjes, zet ze op met gezouten, koud water, breng aan de kook en laat 3-5 minuten koken (ze moeten nog enige bite hebben). Giet af en laat iets uitdampen.
- Smelt de boter en bak hier 5 minuten het spek in op hoog vuur. Het spek moet gaar zijn, maar nog wel zacht. Niet uitgebakken dus. Schep het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij de aardappelen.
- Bak in het achtergebleven vet de uien ongeveer 10 minuten op medium vuur, met deksel erop. Er mag geen vocht (=smaak) verdampen.
- Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken voor je de room erbij giet. Doorroeren en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Als het mengsel te zuur is (afhankelijk van welke wijn je gebruikt) gewoon wat extra room bijschenken. Opnieuw aan de kook brengen en 5 minuten laten pruttelen.
- Schenk de hele handel bij de aardappelen en roer goed door. Laat mi-ni-maal een uur de smaken goed doortrekken en roer af en toe om.
- Vul een grote ovenschaal met het mengsel en zorg dat het spek een beetje evenredig is verdeeld. Snijd de Reblochon in 16 plakken en verdeel over de schotel.
- Zet de tartiflette 30-40 minuten in een op 220ºC voorverwarmde oven die je direct terugzet naar 180ºC. De kaas moet lekker bubbelen en lichte bruine randjes krijgen.