Het lijkt een beetje op ratatouille maar is toch echt anders. Caponata is om te beginnen Italiaans ipv Frans, de Siciliaanse versie is bijvoorbeeld wat zoeter en heeft rozijnen en pijnboompitten in het recept, maar het grote verschil is toch wel olijven, kappertjes en azijn.
Onderstaande caponata is een hele simpele, breng ‘m vooral op smaak met bovengenoemde extra’s. Belangrijkste les in deze, en dat geldt ook voor ratatouille, is dat het het lekkerst is om alle ingrediënten afzonderlijk te garen en niet zo in de pan te flikkeren.
Prep Tijd | 45 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 75 g rode ui gesnipperd
- 4 el olijfolie
- 350 g kerstomaat
- 2 tenen knoflook geperst
- 75 ml rode wijnazijn
- 8 takjes platte peterselie gesneden
- 1 takje rozemarijn heel
- 150 g aubergine schil in brunoise* (1)
- 140 g rode paprika schil in brunoise (1)
- 60 g bleekselderie fijngesneden
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Fruit ui in aan in olijfolie en haal 3/4 uit de pan.
- Voeg tomaatjes (heel) toe en gaar tot ze barsten. Voeg knoflook toe en laat 3 minuten garen, blus af met rode wijnazijn en laat iets indampen.
- Bak in pan 2 aubergine rondom aan met 1/4 van de ui, mag best een beetje donker worden
- Bak in pan 3 paprika rondom aan met 1/4 van de ui en laat garen tot ze zacht zijn.
- Bak in pan 4 bleekselderij rondom aan in het restant van de ui, en laat garen tot ze zacht zijn.
- Breng pan 1-2-3-4 op smaak met zout en peper.
- Maal de tomaatjes fijn in de blender en druk met de bolle kant van een soeplouche door een zeef. Voeg peterselie en rozemarijn toe, houd nog 5 minuten warm en verwijder de rozemarijn.
- Meng de groentes met de tomatensaus en controleer de smaken.
- * Bij de aubergine is het bedoeling dat je alleen de schil gebruikt, met wat aanhangend vruchtvlees.
Laat ik nu net je klassieke caponata uit Smart Cooking (eerste deel) dit weekend op het menu hebben staan! Blijft een topper. Wat is het grote verschil tussen deze en die uit je eerste Smart Cooking?