In mijn zoektocht naar een vegetarisch kerstgerecht ben ik gaan zoeken naar een variant op de Boeuf Bourguignon. Nu zul je zeggen dat je dat misschien geen echt kerstgerecht vind, maar ik denk dat het beter is met kerst iets een dag vantevoren te maken wat gewoon heel lekker is dan je op het moment suprème druk te maken of de ham wel gaar is en of de kalkoen niet te droog wordt.
Nee, een goede boeuf, blanquette of andere stoof, die je lekker een dag vantevoren maakt, goed laat afkoelen en een nacht in de koeling zet, en de volgende dag rustig in de oven nog lekkerder laat worden. Supersmart, èn superlekker…
Ik heb dus nu een vega-variant gevonden en een beetje aangepast, en lekker! De vrouw had ‘m in 5 happen op en mijn vriendin S. appte me ten huwelijk… (let op, onderstaand recept is voor 2 personen).
Recept Afdrukken
Bourguignon van paddenstoelen
Instructies
Meng paddenstoelen, wortel, ui, komijn, piment, zonnebloemolie en zout en peper en schuif alles in een stoofpan een half uur in een op 180ºC voorverwarmde oven.
Zet de groentes op het vuur, blus af met wijn, breng aan de kook en laat 10 minuten indampen.
Voeg sojasaus, esdoornsiroop, tomatenpuree, groentebouillon en laurier toe, breng opnieuw aan de kook en laat een kwartier garen/indampen.
Maak de Maizena aan met 3 eetlepels water, meng met de bourguignon, breng aan de kook en laat nog even indikken.
Meng met peterselie, breng op smaak met peper en serveer direct.