“Effe bijbeppen” noemt mijn vriend Ferry het als we met z’n twee-en wel eens even een visje eten bij hem. Vaak starten we met een klein voortje wat nog in de testfase zit, en daarna altijd een lekker visje van de grill, met een glas wijn natuurlijk, “water doet de palen rotten…”
Zo ook daags na mijn verjaardag op zijn terras, maar heeft die stinkerd gewoon ook nog andere vrienden uitgenodigd. Beetje last minute, dus alleen vriend Michiel maakt zijn agenda leeg (3 horeca-zaken, best een dingetje) en schuift aan. Een beetje ham op tafel (Pata negra, what else) en wat balletjes en kroketjes van Holtkamp (u kent mijn liefde) moeten de klap van het eerste glas wijn om 12:30 wat verzachten, en dat lukt!
We starten met een handgesneden tartaar van rund met chorizomayonaise, gepofte rijst, tobiko en katsuobushi (gedroogde en daarna geschaafde bonito). Een klein beetje structuur nog in het vlees, een pitje van de mayo, zout van de tobiko en wat smokey van de bonito. Top!
Hierna, zoals Ferry het noemt “een klassiekertje”,kreeft gearoseerd met een mengsel van boter, zeezout, sjalot, knoflook en citroen, met wat doperwten en groene asperges. Een rijk gerecht vraagt om een rijke wijn, en we zijn er alle 3 gek op, Belondrade (E, 2018).
Er komt een stukje kaas, maar Ferry heeft een sweet tooth dus ook nog een klein dessert; ijskoude dungesneden ananas in een lichte siroop, frambozen, vanilleijs en klassieke Italianse meringue die even is gebrand. Geweldige manier om de week te starten.
Het Bosch Waterfront Kitchen | Jollenpad 10 | Amsterdam | bel 020 644 5800 | dagelijks geopend voor lunch en diner