Ik doe altijd een overzichtje wat me nu het meeste is bijgebleven het afgelopen jaar, althans culinair, daar komt ie…: (klik op de n.a.w.-gegevens voor het hele verhaal!)
januari 5&33 met de G6 (14 januari 2019)
De carpaccio van rund met stukjes foie en veel truffel is zoals hij hoort te zijn, en na een scheutje olijfolie wat op tafel staat en 3 korrels meer zout is ze perfect. Dat geldt ook voor de risotto met nog meer truffel, wat een behoorlijk hap is maar alle borden gaan leeg, tjemig wat een lekker gerecht (briljante receptuur gecombineerd met Italiaans vakmanschap).
5&33 | Art’otel | Prins Hendrikkade hoek Martelaarsgracht | Amsterdam
Graphite by Peter Gast (23 januari 2019)
In Graphite wordt aan de zijkanten van de zaal gekookt in verschillende stations. De chef staat naast de bar te werken en er zijn nog 2 andere keukens. Er staan ronde tafels met half-ronde banken, waar in ons geval 2 stoelen zijn bij geschoven. Het is allemaal ruim opgezet maar als er 25 mensen kunnen zitten is het veel. Het eten is ontzettend goed, echt!
Scheermes met kokkels, Hollandse garnaaltjes, parelcouscous en piccalilly.
contact@graphite.amsterdam | dinsdag tot en met vrijdag diner, zaterdag lunch en diner
februari De Hangar, Amsterdam (18 februari 2019)
De knolselderijsteak met gegrilde kool en paddenstoelen van de vrouw is het lekkerste vegetarische gerecht wat ze in tijden heeft gegeten; “als ik zo elke dag vega kan eten hoef ik nooit meer vlees”, en dat voor iemand die zelfs in Argentinië bekend staat als een carnivoor.
Café du Jura (22 februari 2019)
Café du Jura van moeder en zoon Brigitte en Benoît Josserand (sinds 1974). De keuze is niet overweldigend, dat hoeft ook niet in een bouchon, maar chef Brigitte heeft een heerlijke terrine maison met foie gras gemaakt.
Café du Jura | 25 Rue Tupin | Lyon | bel +33 4 78 42 20 57 www.bouchonlejura.fr
maart Le Chateaubriand (2 maart)
Ik heb het super in Le Chateaubriand, omdat ik alleen ben (de vrouw is een dag vantevoren afgehaakt) is het een tikkie saai, maar alleen gaat het tempo wel lekker door. Bij de rekening komen nog een paar kleine stukjes ananas met een soort geparfumeerde korrels. Topavond!
Le Restaurant (2 maart)
Terwijl de witte Pouilly-Fuissé “aux Bouthières” van Catherine & Pacal Rollet (F, 2017) in het glas rolt genieten we van een perfect stukje gemarineerde zalm met dillezaad, structuren van biet en mierikswortelpoeder, waarna bloemkool met crumble van beurre noisette, prei in frambozenedik, Stolwijker kaas en ikura (rode kaviaar). Niets overheerst, alles in balans!
Le Restaurant | Frans Halsstraat 26H | Amsterdam | bel 020 379 2207 www.le-restaurant.nl
april Rauw, again (15 april)
… waarna dun gesneden runder ribstuk in een heerlijke jus (eerlijk. als ik dit krijg maakt er zich een teleurstelling van me meester, ik had iets heel anders verwacht dan plakjes vlees onder een kledder saus, maar het is werkelijk superlekker, ik neem het de volgende keer weer!), èn met een glas Tignanello, “de huiswijn vandaag” meldt de baas ( de tekst is van een eerder bezoek).
Rauw | Kaliumweg 8 | Amersfoort | bel 033-461 9394
Morgen mei, juni, juli en augustus, met o.a. Brass Boer, Nerua en ’t Nonnetje.